Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban

Main Article Content

Emőke Topa
Loránd Alexa
Andrea Varga-Kántor
Béla Kovács
Nikolett Czipa

Abstract

Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.


Magyar tanulmány DOI szám:


https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-2-HUN

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Topa, E., Alexa, L., Varga-Kántor, A., Kovács, B., & Czipa, N. (2021). Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban. Journal of Food Investigation, 67(4), 3649–3656. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-2-HUN
Section
Articles