A benyújtási folyamat része, hogy a szerzők ellenőrizzék le a benyújtandó anyaguk mindenben megfelel az alábbi listában szereplő elvárásoknak, és azokat a beadványokat, amelyek nem tartják be a az útmutatóban leírtakat, azokat vissza lehet küldeni a szerzőnek.
A beküldött anyag nem lett korábban publikálva, és megelőzően egy másik folyóiratnál sem lett lektorálva.
A beküldési állománya OpenOffice, Microsoft Word vagy RTF document fájlformátumban van.
Ahol rendelkezésre állt, a hivatkozásokhoz az URL megadásra kerültek.
A szöveg betartja, és megfelel a Szerzői Útmutatóban felvázolt stílus- és bibliográfiai követelményeknek.
Szerzői útmutatók
A folyóirat új eredményeket és fejlesztéseket bemutató kéziratokat, összehasonlító tanulmányokat, illetve narratív áttekintéseket (review) vár az alábbi témakörökben:
Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok
Élelmiszereket minősítő fizikai, kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi vizsgálatok, gyorsvizsgálati módszerek
Kockázat-észlelés (Fogyasztói tudományok)
Élelmiszer-gazdaságtan, élelmiszer marketing
Élelmiszerjog
A szerzőket kérjük, hogy kézirataikat az Open Journal System (OJS) rendszerbe a jobb oldali panelen található „Make a submission” gomb megnyomásával töltsék fel.
A szerzőket arra kérjük, hogy az alábbi formai iránymutatások alapján készítsék el a kéziratot:
Cím, szerzők
Kézirat címe: Calibri, fekete, betűméret 12 pt, félkövér, középre rendezve, csak az első szó kezdődik nagybetűvel
Szerzők: nevek fokozat nélkül, felső indexben számmal kérjük jelölni a megfelelő affiliációt
Affiliáció: intézmény, kar és/vagy intézet, város (postai cím nem kell)
E-mail cím: levelező szerző címe
Fejezetek, tagolás
Összefoglalás
Kulcsszavak
Fejezetek (pl. Bevezetés, Elméleti háttér / Irodalmi áttekintés, Módszerek / Anyagok és módszerek, Eredmények, Következtetések)
Köszönetnyilvánítás (opcionális)
Támogatás megjelölése (opcionális)
Felhasznált irodalm (formai előírásokat lásd alább)
Fejezet címek kiemelése:
Igazítás: balra, nincs behúzás
Fő fejezet címe: vastag, betűméret 14pt,
Alfejezet címe: normál, betűméret 13pt
Szövegtörzs
Betű: Calibri, fekete, normál, betűméret 12pt
Bekezdések: szimpla sorköz, sorkizárt, aláhúzás nélkül, kiemelések dőlt betűvel, nincs behúzás, a bekezdések után 6-os térköz
Sorok számozása
Felsorolás: listajelek (pl. pont, kötőjel) használata
Hivatkozások szövegközi megadása
kerek zárójelben
egy szerző esetén (Smith, 2021);
két szerző esetén (Smith and Great, 2022);
három vagy több szerző esetén (Smith et al., 2023).
nemzetközi szervezetek esetén: (WHO, 2023); (EFSA, 2024)
jogszabályok esetén: (EC, 2002)
Felhasznált irodalom
Hivatkozások felsorolása a szöveg végén a „Felhasznált irodalom” fejezetben
Folyóirat cikkek: Smith, J.; Small, B.; Great, C. (2022): The Title of the Article. The Name of the Journal. (54):3. pp.: 23-42. DOI XXXXXX
Könyvfejezetek: Smith, J.: The Title of the Chapter. In: The Title of the Book. (Eds.: Small, B. & Great, C.). Elsevier. Berlin. ISBN XXXXXX
Jogszabályok: EC (2002): Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety. OJ L 31, 1.2.2002, pp.: 1-24.
Ábrák, képek, táblázatok, diagramok
Ábrák és képek
Formátum: JPG, EPS vagy TIFF formátumban 1:1-es arány mellett
Felbontás: legalább 300 dpi (jogtisztán, a forrás megjelölésével)
Táblázatok és diagramok/grafikonok
Szerkeszthető formában a szövegbe illesztve (Calibri betűtípus, 10-es betűméret), illetve külön fájlként (Excel-munkafüzet) is kérjük csatolni a kézirathoz
Ábra címe: nem lehet része az ábrának. A szövegben az ábra sorszámára, félkövéren kiemelve (x. ábra) utalni kell.
A képleteket a Microsoft Word egyenlet szerkesztőjével vagy a MathType add-on használatával kérjük elkészíteni és szerkeszthető formában a szöveg megfelelő részébe illeszteni.