Bejelentkezés vagy Regisztráció a beküldéshez.

A benyújtási folyamat része, hogy a szerzők ellenőrizzék le a benyújtandó anyaguk mindenben megfelel az alábbi listában szereplő elvárásoknak, és azokat a beadványokat, amelyek nem tartják be a az útmutatóban leírtakat, azokat vissza lehet küldeni a szerzőnek.

  • A beküldött anyag nem lett korábban publikálva, és megelőzően egy másik folyóiratnál sem lett lektorálva.
  • A beküldési állománya OpenOffice, Microsoft Word vagy RTF document fájlformátumban van.
  • Ahol rendelkezésre állt, a hivatkozásokhoz az URL megadásra kerültek.
  • A szöveg betartja, és megfelel a Szerzői Útmutatóban felvázolt stílus- és bibliográfiai követelményeknek.

A folyóirat új eredményeket és fejlesztéseket bemutató kéziratokat, összehasonlító tanulmányokat, illetve narratív áttekintéseket (review) vár az alábbi témakörökben:

  • Élelmiszer-tudomány
  • Élelmiszeripari technológiák, élelmiszeripari műveletek
  • Biotechnológia (fermentáció, GMO, NGT stb.)
  • Élelmiszer-biztonság
  • Táplálkozástudomány
  • Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok
  • Élelmiszereket minősítő fizikai, kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi vizsgálatok, gyorsvizsgálati módszerek
  • Kockázat-észlelés (Fogyasztói tudományok)
  • Élelmiszer-gazdaságtan, élelmiszer marketing
  • Élelmiszerjog

A szerzőket kérjük, hogy kézirataikat az Open Journal System (OJS) rendszerbe a jobb oldali panelen található „Make a submission” gomb megnyomásával töltsék fel.

 

A szerzőket arra kérjük, hogy az alábbi formai iránymutatások alapján készítsék el a kéziratot:

  • Cím, szerzők
    • Kézirat címe: Calibri, fekete, betűméret 12 pt, félkövér, középre rendezve, csak az első szó kezdődik nagybetűvel
    • Szerzők: nevek fokozat nélkül, felső indexben számmal kérjük jelölni a megfelelő affiliációt
    • Affiliáció: intézmény, kar és/vagy intézet, város (postai cím nem kell)
    • E-mail cím: levelező szerző címe
  • Fejezetek, tagolás
    • Összefoglalás
    • Kulcsszavak
    • Fejezetek (pl. Bevezetés, Elméleti háttér / Irodalmi áttekintés, Módszerek / Anyagok és módszerek, Eredmények, Következtetések)
    • Köszönetnyilvánítás (opcionális)
    • Támogatás megjelölése (opcionális)
    • Felhasznált irodalm (formai előírásokat lásd alább)
    • Fejezet címek kiemelése:
    • Igazítás: balra, nincs behúzás
    • Fő fejezet címe: vastag, betűméret 14pt,
    • Alfejezet címe: normál, betűméret 13pt
  • Szövegtörzs
    • Betű: Calibri, fekete, normál, betűméret 12pt
    • Bekezdések: szimpla sorköz, sorkizárt, aláhúzás nélkül, kiemelések dőlt betűvel, nincs behúzás, a bekezdések után 6-os térköz
    • Sorok számozása
    • Felsorolás: listajelek (pl. pont, kötőjel) használata
  • Hivatkozások szövegközi megadása
    • kerek zárójelben
      • egy szerző esetén (Smith, 2021);
      • két szerző esetén (Smith and Great, 2022);
      • három vagy több szerző esetén (Smith et al., 2023).
      • nemzetközi szervezetek esetén: (WHO, 2023); (EFSA, 2024)
      • jogszabályok esetén: (EC, 2002)
  • Felhasznált irodalom
    • Hivatkozások felsorolása a szöveg végén a „Felhasznált irodalom” fejezetben
    • Folyóirat cikkek:
      Smith, J.; Small, B.; Great, C. (2022): The Title of the Article. The Name of the Journal. (54):3. pp.: 23-42. DOI XXXXXX
    • Könyvfejezetek:
      Smith, J.: The Title of the Chapter. In: The Title of the Book. (Eds.: Small, B. & Great, C.). Elsevier. Berlin. ISBN XXXXXX
    • Jogszabályok:
      EC (2002): Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety. OJ L 31, 1.2.2002, pp.: 1-24.
  • Ábrák, képek, táblázatok, diagramok
    • Ábrák és képek
      • Formátum: JPG, EPS vagy TIFF formátumban 1:1-es arány mellett
      • Felbontás: legalább 300 dpi (jogtisztán, a forrás megjelölésével)
    • Táblázatok és diagramok/grafikonok
      • Szerkeszthető formában a szövegbe illesztve (Calibri betűtípus, 10-es betűméret), illetve külön fájlként (Excel-munkafüzet) is kérjük csatolni a kézirathoz
      • Ábra címe: nem lehet része az ábrának. A szövegben az ábra sorszámára, félkövéren kiemelve (x. ábra) utalni kell.
    • Ábra címek, jelmagyarázatok: Calibri, normál, betűméret 12pt
  • Képletek
    • A képleteket a Microsoft Word egyenlet szerkesztőjével vagy a MathType add-on használatával kérjük elkészíteni és szerkeszthető formában a szöveg megfelelő részébe illeszteni.
    • Számozás: arab számok kerek zárójelben
    • Szövegközi hivatkozás: Egyenlet x. (félkövér)