A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése

Main Article Content

Diána Bánáti
Ernő Gyimes

Abstract

A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszertudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Bánáti, D., & Gyimes, E. (2022). A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése. Journal of Food Investigation, 68(4), 4263–4271. https://doi.org/10.52091/EVIK-2022/4-9-HUN
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>