SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához

Main Article Content

Rita Székelyhidi
Erika Hanczné Lakatos
Zsolt Ajtony

Abstract

A szilárdfázisú mikroextrakció (Solid Phase Micro Extraction – SPME) egy viszonylag újkeletű extrakciós technika, amely egyesíti a keverékből vett minta kinyerését, valamint a dúsítás nélküli, eredeti állapotban lévő minta vizsgálandó komponenseinek egyszerűbb deszorpcióját az analitikai berendezésben. A szerzők a szakirodalomban jelen lévő nagyszámú közlemény alapján ismertetik a (SPME) technika felhasználhatóságának lehetőségeit tejipari termékek esetében. Bemutatja a SPME mintavételi eljárás segítségével detektálható főbb vegyületcsoportokat, szakirodalmi példákon keresztül, úgy, mint zsírsavak, aldehidek és ketonok, észterek, alkoholok, kéntartalmú szerves vegyületek, furánok, fenolok és terpenoidok. A szerzők a kézirat korlátozott terjedelme miatt csak az SPME technikával végzett mintaelőkészítés lehetőségeiről számolnak be. A szilárdfázisú mikroextrakciót követő – elsősorban gáz- és folyadékkromatográfiás – műszeres analitikai vizsgálati módszereket nem ismertetik. A műszeres elemzések részletei a hivatkozott irodalmi forrásokban rendelkezésre állnak.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Székelyhidi, R., Hanczné Lakatos, E., & Ajtony, Z. (2020). SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához. Journal of Food Investigation, 66(4), 3188–3192. Retrieved from https://eviko.hu/index.php/eviko/article/view/246
Section
Science