Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata

Main Article Content

Brigitta Horváth
Ferenc Peles
Judit Gasparikné Reichardt
Pocklán Edit Pocklán Edit
Flóra Mária Petróczki
Kata Dorina Szűcs
Ervin Albert
Adrienn Micsinai

Abstract

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek élelmiszerláncban előforduló jelenlétét számos tanulmány igazolta az Európai Unióban, azonban Magyarországon kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Jelen vizsgálat célja az élelmiszerekből izolált Staphylococcus törzsek antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata klasszikus mikrobiológiai, molekuláris biológiai módszerekkel és MALDI-TOF-MS technikával, továbbá az antibiotikum rezisztens törzsek multilókusz szekvencia tipizálása (MLST). A vizsgálat során 47 koaguláz-pozitív (CPS) és 30 koaguláz-negatív Staphylococcus (CNS) izolátumot gyűjtöttünk. A MALDI-TOF-MS vizsgálat során minden CPS izolátum (n=47) S. aureus fajnak bizonyult, míg a CNS törzsek esetében 8 különböző fajt azonosítottunk. Két S. aureus törzs esetében állapítottunk meg methicillin-rezisztenciát, amelyek közül az egyik izolátum eddig még nem ismert szekvencia típusba, míg a másik MRSA törzs az ST398 típusba tartozott, amely a mezőgazdasági haszonállatokból izolált MRSA törzsek leggyakoribb típusa az EU/EGT területén.


Magyar tanulmány DOI szám:


https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Horváth, B., Peles, F., Gasparikné Reichardt, J., Pocklán Edit, P. E., Sipos, R., Erős, Ágnes, Petróczki, F. M., Szűcs, K. D., Albert, E., & Micsinai, A. (2021). Élelmiszerekből izolált staphylococcus fajok antibiotikum rezisztencia vizsgálata. Journal of Food Investigation, 67(2), 3361–3371. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/2-1-HUN
Section
In Focus