Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére

Main Article Content

Haruna Gado Yakubu
Zoltán Kovács
Flóra Vitális
György Bázár

Absztrakt

A legújabb kutatások alapján a magas fruktózbevitel fokozott egészségügyi kockázatokkal jár, ezért fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekben és italokban széles körben felhasznált cukor mennyiségére. A különböző cukrok gyors és pontos kimutatása és mennyiségi meghatározása a hagyományos laboratóriumi technológiák alkalmazásával nem egyszerű feladat. Számos korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy a közeli-infravörös (NIR – Near Infra Red) spektroszkópia hatékonyan alkalmazható a cukrok minőségi és mennyiségi analízise során. Jelen vizsgálatunk rávilágít ennek a gyors korrelatív analitikai technikának az alkalmazhatóságára a fruktózkoncentráció cukoroldatokban történő mérése terén, amennyiben a bemutatott NIR kalibrációk megbízhatók a °Brix mint relatív paraméter mérésekor (R2 = 0,84), valamint az egyes cukrok közvetlen meghatározásakor (R2 > 0,90), még vegyes összetételű oldatokban is.


Magyar tanulmány DOI szám:


https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/1-1-HUN

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Yakubu, H. G., Kovács, Z., Vitális, F., & Bázár, G. (2021). Közeli-infravörös spektroszkópia: gyors és hatékony eszköz a fruktóztartalom mérésére. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 67(1), 3249–3258. https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/1-1-HUN
Folyóirat szám
Rovat
Fókuszban