Cikk letöltése PDF formátumban
Nemzeti szabványosítási hírek
Szerző
- Szalay Anna1
1 Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)
A következő felsorolásban szereplő szabványok megvásárolhatók vagy megrendelhetők az MSZT Szabványboltban (1082 Budapest VIII., Horváth Mihály tér 1., telefon: 456-6893, telefax: 456-6841, e-mail: kiado@mszt.hu; levélcím: Budapest 9., Pf. 24, 1450), illetve elektronikus formában beszerezhetők a www.mszt.hu/webaruhaz címen.
A nemzetközi/európai szabványokat bevezetjük magyar nyelven, valamint magyar nyelvű címoldallal és angol nyelvű tartalommal. A magyar nyelven bevezetett nemzetközi/európai szabványok esetén külön feltüntetjük a magyar nyelvű hozzáférést.
2021. június – 2021. augusztus hónapban bevezetett szabványok
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 10272-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2017)
MSZ EN ISO 10273:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2017)
MSZ EN ISO 15216-1:2017/A1:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 1. rész: Mennyiségi meghatározási módszer. 1. módosítás (ISO 15216-1:2017/Amd 1:2021) – Az MSZ EN ISO 15216-1:2017 módosítása
MSZ EN ISO 16140-3:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 3. rész: A referencia-módszerek és a validált alternatív módszerek verifikálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-3:2021)
MSZ EN ISO 19020:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Staphylococcus enterotoxinok immunenzimatikus kimutatására élelmiszerekben (ISO 19020:2017)
MSZ EN ISO 19343:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hisztamin kimutatása és mennyiségi meghatározása halakban és halászati termékekben. HPLC-módszer (ISO 19343:2017)
MSZ EN ISO 21187:2021 Tej. A mikrobiológiai minőség kvantitatív meghatározása. Útmutató az alternatív és a mértékadó módszer eredményei közötti átszámítási tényező megállapításához és igazolásához (ISO 21187:2021) – Az MSZ EN ISO 21187:2006 helyett
13.060 Vízminőség
MSZ EN 17233:2021 Vízminőség. Útmutató a hallépcsők hatékonyságának és kapcsolódó mérőszámainak értékeléséhez telemetria segítségével
65.120 Takarmányanyagok
MSZ EN 17462:2021 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. A jód-131, a cézium-134 és a cézium-137 radionuklidok meghatározása takarmányban
67 Élelmiszeripar
67.40 Élelmiszertermékek általában
MSZ EN 17444:2021 Doppingmegelőzés a sportban. Jó fejlesztési és gyártási gyakorlatok a tiltott anyagok jelenlétének megakadályozására a sportolóknak szánt élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben
67.050 Élelmiszertermékek vizsgálatának és elemzésének általános módszerei
MSZ EN 17425:2021 Élelmiszerek. Ergotalkaloidok meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben, dSPE-tisztítással és HPLC-MS/MS-sel
MSZ EN ISO 22579:2021 Csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. Fruktánok meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfia pulzáló amperometriás kimutatással (HPAEC-PAD), enzimatikus kezelés után (ISO 22579:2020)
67.060 Gabonafélék, hüvelyesek és a belőlük származó termékek
MSZ EN ISO 6540:2021 Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:2021) – Az MSZ EN ISO 6540:2010 helyett
MSZ EN 16923:2017 Élelmiszerek. A T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben, valamint csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonatermékekben, SPE-tisztítást követő LC-MS/MS-sel
67.100 Tej és tejtermékek
MSZ EN ISO 22184:2021 Tej és tejtermékek. A cukortartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfia pulzáló amperometriás kimutatási módszerrel (HPAEC-PAD) (ISO 22184:2021)
67.200 Étolajok és -zsírok. Olajmagvak
MSZ EN 14104:2021 Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A savszám meghatározása – Az MSZ EN 14104:2004 helyett
MSZ EN 16924:2017 Élelmiszerek. A zearalenon meghatározása növényi étolajokban LC-FLD-vel vagy LC-MS/MS-sel
MSZ EN 16995:2017 Élelmiszerek. Növényi olajok és növényiolaj-alapú élelmiszerek. Az ásványolaj-eredetű telített szénhidrogének (MOSH) és aromás szénhidrogének (MOAH) meghatározása online HPLC-GC-FID vizsgálattal
67.240 Érzékszervi vizsgálat
MSZ EN ISO 4120:2021 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2021) – Az MSZ EN ISO 4120:2007 helyett –
2021. június – 2021. augusztus hónapban visszavont szabványok
01.040.13 Környezet- és egészségvédelem. Biztonság (Szakkifejezések gyűjteményei)
MSZ ISO 6107-3:1994 Vízminőség. Fogalommeghatározások. 3. rész – Helyette alkalmazható az ISO 6107:2021
MSZ ISO 6107-4:1994 Vízminőség. Fogalommeghatározások. 4. rész – Helyette alkalmazható az ISO 6107:2021