Cikk letöltése PDF formátumban
Nemzeti szabványosítási hírek
Szerző
- Szalay Anna1
1 Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)
A következő felsorolásban szereplő szabványok megvásárolhatók vagy megrendelhetők az MSZT Szabványboltban (1082 Budapest VIII., Horváth Mihály tér 1., telefon: 456-6893, telefax: 456-6841, e-mail: kiado@mszt.hu; levélcím: Budapest 9., Pf. 24, 1450), illetve elektronikus formában beszerezhetők a www.mszt.hu/webaruhaz címen.
A nemzetközi/európai szabványokat bevezetjük magyar nyelven, valamint magyar nyelvű címoldallal és angol nyelvű tartalommal. A magyar nyelven bevezetett nemzetközi/európai szabványok esetén külön feltüntetjük a magyar nyelvű hozzáférést.
2021. szeptember – 2021. november hónapban bevezetett szabványok
01.040.71 Szakkifejezések gyűjteményei
MSZ EN ISO 9235:2021 Aromás természetes nyersanyagok. Szakszótár (ISO 9235:2021) – Az MSZ EN ISO 9235:2014 helyett
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 21528-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 1. rész: Az Enterobacteriaceae kimutatása (ISO 21528-1:2017)
MSZ EN ISO 22964:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Cronobacter spp. kimutatására (ISO 22964:2017)
MSZ EN ISO 23036-1:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 1. rész: UV-nyomásos módszer (ISO 23036-1:2021)
MSZ EN ISO 23036-2:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 2. rész: Mesterséges emésztéses módszer (ISO 23036-2:2021)
13.020.55 Bioalapú termékek
MSZ EN 17477:2021 Algák és algából készült termékek. Mikroalgák, makroalgák, cianobaktériumok és Labyrinthulomycetes biomasszájának azonosítása. Kimutatás és azonosítás morfológiai és/vagy molekuláris módszerekkel
MSZ EN 17480:2021 Algák és algából készült termékek. Az alganövekedési helyek produktivitásának meghatározási módszerei
13.060 Vízminőség
MSZ EN ISO 10703:2021 Vízminőség. Gamma-sugárzó radionuklidok. Vizsgálati módszer nagy felbontású gamma-spektrometriával (ISO 10703:2021) – Az MSZ EN ISO 10703:2016 helyett
MSZ EN ISO 13160:2021 Vízminőség. 90Sr és 89Sr. Vizsgálati módszerek folyadékszcintillációs számlálóval vagy proporcionális számlálóval (ISO 13160:2021) – Az MSZ EN ISO 13160:2016 helyett
MSZ EN ISO 13162:2021 Vízminőség. 14C. Vizsgálati módszer folyadékszcintillációs számlálóval (ISO 13162:2021) – Az MSZ EN ISO 13162:2015 helyett
MSZ EN ISO 22515:2021 Vízminőség. 55Fe. Vizsgálati módszer folyadékszcintillációs számlálóval (ISO 22515:2021)
67 Élelmiszeripar
67.050 Élelmiszertermékek vizsgálatának és elemzésének általános módszerei
MSZ EN 17203:2021 Élelmiszerek. A citrinin meghatározása élelmiszerekben, HPLC-MS/MS-sel – Az MSZ EN 17203:2019 helyett
MSZ EN 17521:2021 Élelmiszerek. Alternaria toxinok meghatározása paradicsom-, búza- és napraforgómagban, SPE-tisztítással és HPLC-MS/MS-sel
67.100 Tej és tejtermékek
MSZ ISO 6091:2021 Tejpor. A titrálható savasság meghatározása (referencia-módszer) – Az MSZ 2708-3:1987 és az MSZ ISO 6091:1994 helyett
MSZ ISO 8156:2021 Tejpor és porított tejtermékek. Az oldhatatlansági index meghatározása – Az MSZ 2708-5:1987 helyett
MSZ EN ISO 14501:2021 Tej és tejpor. Az aflatoxin M1 meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2021) – Az MSZ EN ISO 14501:2008 helyett
67.120 Hús, hústermékek és egyéb állati termékek
MSZ ISO 13496:2021 Hús és húskészítmények. A színezőanyagok kimutatása és meghatározása – Az MSZ ISO 13496:2003 helyett
MSZ ISO 23776:2021 Hús és húskészítmények. Az összes foszfortartalom meghatározása – Az MSZ ISO 13730:2000 helyett
67.200 Étolajok és -zsírok. Olajmagvak
MSZ EN ISO 6321:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A zsiradékok olvadáspontjának meghatározása nyitott kapilláriscsövekben. Csúszáspont (ISO 6321:2021) – Az MSZ EN ISO 6321:2002 helyett
MSZ EN ISO 18363-4:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavval kötésben lévő klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 4. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol gyors lúgos átészterezésére és mérésére, GC-MS/MS-sel (ISO 18363-4:2021)
67.240 Érzékszervi vizsgálat
MSZ ISO 11056:2021 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer – Az MSZ ISO 11056:2016 helyett
71 Vegyipar
71.100.60 Illóolajok
MSZ EN 16274:2021 Allergének elemzési módszere. 57 feltételezett allergén kibővített listájának mennyiségi meghatározása injektálásra kész illatanyagokban, gázkromatográfiás tömegspektrometriával – Az MSZ EN 16274:2013 helyett
71.100.80 Víztisztító vegyszerek
MSZ EN 1018:2021 Vegyi anyagok az emberi felhasználásra szánt ivóvíz kezelésére. Kalcium-karbonát – Az MSZ EN 1018:2013+A1:2015 helyett
2021. szeptember – 2021. november hónapban helyesbített szabványok
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 4833-2:2014 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. Telepszámlálás 30 °C-on felületi szélesztéses módszerrel (ISO 4833-2:2013)
67.100 Tej és tejtermékek
MSZ EN ISO 5943:2007 Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2006)
MSZ EN ISO 8968-4:2016 Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A fehérje- és a nem fehérjeeredetű nitrogéntartalom meghatározása, valamint a valódi fehérjetartalom kiszámítása (referencia-módszer) (ISO 8968-4:2016)
67.120 Hús és hústermékek
MSZ ISO 937:2002 Hús és húskészítmények. A nitrogéntartalom meghatározása (referencia-módszer)