angol-magyar
kétnyelvű tudományos folyóirat
HUN / ENG

Cikk letöltése PDF formátumban

Nemzeti szabványosítási hírek

Szerző

  • Szalay Anna1

1 Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)

A következő felsorolásban szereplő szabványok megvásárolhatók vagy megrendelhetők az MSZT Szabványboltban (1082 Budapest VIII., Horváth Mihály tér 1., telefon: 456-6893, telefax: 456-6841, e-mail: kiado@mszt.hu; levélcím: Budapest 9., Pf. 24, 1450), illetve elektronikus formában beszerezhetők a www.mszt.hu/webaruhaz címen.

A nemzetközi/európai szabványokat bevezetjük magyar nyelven, valamint magyar nyelvű címoldallal és angol nyelvű tartalommal. A magyar nyelven bevezetett nemzetközi/európai szabványok esetén külön feltüntetjük a magyar nyelvű hozzáférést.

2021. szeptember – 2021. november hónapban bevezetett szabványok

01.040.71 Szakkifejezések gyűjteményei

MSZ EN ISO 9235:2021 Aromás természetes nyersanyagok. Szakszótár (ISO 9235:2021) – Az MSZ EN ISO 9235:2014 helyett

07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia

MSZ EN ISO 21528-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 1. rész: Az Enterobacteriaceae kimutatása (ISO 21528-1:2017)

MSZ EN ISO 22964:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Cronobacter spp. kimutatására (ISO 22964:2017)

MSZ EN ISO 23036-1:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 1. rész: UV-nyomásos módszer (ISO 23036-1:2021)

MSZ EN ISO 23036-2:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 2. rész: Mesterséges emésztéses módszer (ISO 23036-2:2021)

13.020.55 Bioalapú termékek

MSZ EN 17477:2021 Algák és algából készült termékek. Mikroalgák, makroalgák, cianobaktériumok és Labyrinthulomycetes biomasszájának azonosítása. Kimutatás és azonosítás morfológiai és/vagy molekuláris módszerekkel

MSZ EN 17480:2021 Algák és algából készült termékek. Az alganövekedési helyek produktivitásának meghatározási módszerei

13.060 Vízminőség

MSZ EN ISO 10703:2021 Vízminőség. Gamma-sugárzó radionuklidok. Vizsgálati módszer nagy felbontású gamma-spektrometriával (ISO 10703:2021) – Az MSZ EN ISO 10703:2016 helyett

MSZ EN ISO 13160:2021 Vízminőség. 90Sr és 89Sr. Vizsgálati módszerek folyadékszcintillációs számlálóval vagy proporcionális számlálóval (ISO 13160:2021) – Az MSZ EN ISO 13160:2016 helyett

MSZ EN ISO 13162:2021 Vízminőség. 14C. Vizsgálati módszer folyadékszcintillációs számlálóval (ISO 13162:2021) – Az MSZ EN ISO 13162:2015 helyett

MSZ EN ISO 22515:2021 Vízminőség. 55Fe. Vizsgálati módszer folyadékszcintillációs számlálóval (ISO 22515:2021)

67 Élelmiszeripar

67.050 Élelmiszertermékek vizsgálatának és elemzésének általános módszerei

MSZ EN 17203:2021 Élelmiszerek. A citrinin meghatározása élelmiszerekben, HPLC-MS/MS-sel – Az MSZ EN 17203:2019 helyett

MSZ EN 17521:2021 Élelmiszerek. Alternaria toxinok meghatározása paradicsom-, búza- és napraforgómagban, SPE-tisztítással és HPLC-MS/MS-sel

67.100 Tej és tejtermékek

MSZ ISO 6091:2021 Tejpor. A titrálható savasság meghatározása (referencia-módszer) – Az MSZ 2708-3:1987 és az MSZ ISO 6091:1994 helyett

MSZ ISO 8156:2021 Tejpor és porított tejtermékek. Az oldhatatlansági index meghatározása – Az MSZ 2708-5:1987 helyett

MSZ EN ISO 14501:2021 Tej és tejpor. Az aflatoxin M1 meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2021) – Az MSZ EN ISO 14501:2008 helyett

67.120 Hús, hústermékek és egyéb állati termékek

MSZ ISO 13496:2021 Hús és húskészítmények. A színezőanyagok kimutatása és meghatározása – Az MSZ ISO 13496:2003 helyett

MSZ ISO 23776:2021 Hús és húskészítmények. Az összes foszfortartalom meghatározása – Az MSZ ISO 13730:2000 helyett

67.200 Étolajok és -zsírok. Olajmagvak

MSZ EN ISO 6321:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A zsiradékok olvadáspontjának meghatározása nyitott kapilláriscsövekben. Csúszáspont (ISO 6321:2021) – Az MSZ EN ISO 6321:2002 helyett

MSZ EN ISO 18363-4:2021 Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavval kötésben lévő klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 4. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol gyors lúgos átészterezésére és mérésére, GC-MS/MS-sel (ISO 18363-4:2021)

67.240 Érzékszervi vizsgálat

MSZ ISO 11056:2021 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer – Az MSZ ISO 11056:2016 helyett

71 Vegyipar

71.100.60 Illóolajok

MSZ EN 16274:2021 Allergének elemzési módszere. 57 feltételezett allergén kibővített listájának mennyiségi meghatározása injektálásra kész illatanyagokban, gázkromatográfiás tömegspektrometriával – Az MSZ EN 16274:2013 helyett

71.100.80 Víztisztító vegyszerek

MSZ EN 1018:2021 Vegyi anyagok az emberi felhasználásra szánt ivóvíz kezelésére. Kalcium-karbonát – Az MSZ EN 1018:2013+A1:2015 helyett

2021. szeptember – 2021. november hónapban helyesbített szabványok

07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia

MSZ EN ISO 4833-2:2014 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. Telepszámlálás 30 °C-on felületi szélesztéses módszerrel (ISO 4833-2:2013)

67.100 Tej és tejtermékek

MSZ EN ISO 5943:2007 Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2006)

MSZ EN ISO 8968-4:2016 Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A fehérje- és a nem fehérjeeredetű nitrogéntartalom meghatározása, valamint a valódi fehérjetartalom kiszámítása (referencia-módszer) (ISO 8968-4:2016)

67.120 Hús és hústermékek

MSZ ISO 937:2002 Hús és húskészítmények. A nitrogéntartalom meghatározása (referencia-módszer)

Legfrissebb szám



Támogató és együttműködő partnereink

TÉMAKERESÉS