Cikk letöltése PDF formátumban
Nemzeti szabványosítási hírek
Szerző
- Szalay Anna1
1 Magyar Szabványügyi Testület (MSZT)
A következő felsorolásban szereplő szabványok megvásárolhatók vagy megrendelhetők az MSZT Szabványboltban (1082 Budapest VIII., Horváth Mihály tér 1., telefon: 456-6893, telefax: 456-6841, e-mail: kiado@mszt.hu; levélcím: Budapest 9., Pf. 24, 1450), illetve elektronikus formában beszerezhetők a www.mszt.hu/webaruhaz címen.
A nemzetközi/európai szabványokat bevezetjük magyar nyelven, valamint magyar nyelvű címoldallal és angol nyelvű tartalommal. A magyar nyelven bevezetett nemzetközi/európai szabványok esetén külön feltüntetjük a magyar nyelvű hozzáférést.
2021. december – 2022. február hónapban bevezetett szabványok
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 6888-1:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajos módszer (ISO 6888-1:2021) – Az MSZ EN ISO 6888-1:2008 és az MSZ EN ISO 6888-1:1999/A2:2018 helyett
MSZ EN ISO 6888-2:2021 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 2. rész: Nyúlplazmás fibrinogénagar táptalajos módszer (ISO 6888-2:2021) – Az MSZ EN ISO 6888-2:2012 helyett
13.060 Vízminőség
MSZ EN ISO 21676:2022 Vízminőség. Egyes kiválasztott aktív gyógyszeripari összetevők, átalakulási termékek és egyéb szerves anyagok oldott frakciójának meghatározása vízben és kezelt szennyvízben. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (HPLC-MS/MS vagy -HRMS) közvetlen injektálást követő tömegspektrometriás detektálással (ISO 21676:2018)
MSZ EN ISO 10872:2022 Víz- és talajminőség. Az üledék- és talajminták toxikus hatásának meghatározása a Caenorhabditis elegans (Nematoda) növekedésére, termékenységére és szaporodására (ISO 10872:2020)
67 Élelmiszeripar
67.140 Tea. Kávé. Kakaó
MSZ ISO 3103:2020 Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz
67.200 Étolajok és -zsírok. Olajmagvak
MSZ ISO 771:2022 Olajmagdarák. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása – Az MSZ ISO 771:1992 helyett
67.240 Érzékszervi vizsgálat
MSZ EN ISO 11132:2021 Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Irányelvek a mennyiségi leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére (ISO 11132:2021) – Az MSZ ISO 11132:2013 helyett
67.260 Élelmiszeripari üzemek és berendezések
MSZ EN 12331:2021 Élelmiszeripari gépek. Húsdarálók. Biztonsági és higiéniai követelmények – Az MSZ EN 12331:2016 helyett
2021. december – 2022. február hónapban visszavont szabványok
67.100 Tej és tejtermékek
MSZ 3701-1:1988 A tej kémiai és fizikai vizsgálata. A tejcukortartalom meghatározása
MSZ 3727-3:1984 Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A habtejszín térfogatnövekedésének, a tejszínhab keménységének és léeresztésének meghatározása