Az Élelmiszervizsgálati Közleményekben kiadott tudományos dolgozatokkal kapcsolatos tudnivalók
Szaklapunk Szerkesztőbizottsága folyamatosan várja a különböző tudományterületek témaköreihez kapcsolódó kéziratokat.
Kérjük, hogy a dolgozatokat az tamas.islander@gmail.com emailcímre szíveskedjenek elküldeni.
Az újságban megjelentethető, fontosabb témaköröket az alábbiakban foglaltuk össze:
- Élelmiszerek és takarmányok kémiai vizsgálata (ingrediensek, makro-, mezo- és mikro-összetevők, veszélyes szennyező anyagok, a gyártásnál keletkező átalakulási termékek stb.);
- Általános élelmiszer- és takarmány-kémia, amely a különböző élelmiszer- és takarmány-előállítási folyamatokhoz köthető
- Élelmiszer- és takarmány-toxikológia
- A mezőgazdasági termelési technológia és az élelmiszerlánc biztonságának összefüggései
- Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata (patogén, romlást okozó mikroorganizmusok, általános élelmiszer- és takarmány-mikrobiológia, egyes termelési technológiák mikrobiológiája)
- Élelmiszerek és takarmányok gyorsvizsgálati módszerei („klaszikus” és műszeres analitikai technológiák)
- Élelmiszerek és takarmányok molekuláris biológiai analízise (GMO-k, GMO-analízis stb.)
- Élelmiszerek és takarmányok érzékszervi vizsgálata
- Nem élelmiszer jellegű termékek (non-food) vizsgálata (főként fertőtlenítő szerek, gyártási segédanyagok)
- Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok (FCM) vizsgálata (migrációs tesztek, maradékanyag-vizsgálatok stb.)
- Jogi szabályozással kapcsolatos témák az egész élelmiszerláncot érintő kérdésekben az alapanyag előállítása, a gyártás, kis- és nagykereskedelem területén (EU, magyar és egyéb ország béli szabályozás)
- Az élelmiszerlánc kérdéseit érintő szabályozási hírek, kommentárok
- Egyéb témakörök, kutatási eredmények (a Szerkesztőbizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy a Kiadóhoz érkező kéziratokat az újság szellemiségének megfelelő elvek szerint bírálja el);
A Szerkesztőbizottság tisztelettel kéri a tudományos cikkek szerzőit az alábbiakban felsorolt követelmények szem előtt tartására:
- Kérjük, adják meg az összes szerző részletes adatait (szerzők nevét, ORCID-azonosítóját, tudományos fokozat, szakképesítés, telefonszám, e-mail- és teljes postacím, munkahely neve, munkahelyi beosztás, egyéb más, a szerzők által fontosnak ítélt adat), hogy a kéziratok feldolgozása, a szerkesztés, a nyelvi fordítás alatt kapcsolatban tudjunk maradni
- Kérjük, hogy a szöveget, a képeket és a diagramokat külön file-ban is küldjék meg (különböző képeket és Excel-ábrákat, táblázatokat), hogy a folyóiratba kerülő végleges anyag minőségi szerkesztése kivitelezhető legyen
- Kérjük, hogy használjanak jó minőségű, nagy felbontású fényképeket (>1MB)
- Alkalmazzanak kétnyelvű szövegezést (magyar és angol), ha a képeket saját kezűleg kívánják szerkeszteni (előnyösebb, ha a képeket nem feliratozzák, hanem az azokra szánt szöveget külön küldik el számunkra)
- A dolgozatban idézett tudományos cikkek megjelölésére használják a [1], [2], [3],…, [N], számokat tartalmazó, vastagon szedett szimbólumokat. Amennyiben egyszerre több hivatkozás köthető a tartalomhoz, használjanak egy szögletes zárójelet pl. így: [2, 8, 29, 46]
- Kérjük, hogy magyar nyelvű dolgozataikban szíveskedjenek kerülni a szenvedő szerkezetek, hátravetett jelzők, és a magyar nyelv szellemiségétől idegen fordított szórendek alkalmazását
- Mivel Szakfolyóiratunkat beléptettük a DOI- rendszerbe (Digitális Objektum Azonosító – Digital Object Identification), szükségessé vált, hogy a szakfolyóiratban közzétett tudományos dolgozatok irodalomjegyzékében a hivatkozott források DOI-jelzetei is szerepeljenek
- A citált forrásmunkákat az irodalomjegyzékben az alábbi szintaktika szerint kérjük megjelölni (példák):
Szakcikk esetén: ahol a félkövér szám a kötet (volume), a zárójeles szám pedig a lapszám (issue) sorszáma!
[1] Anderson O.D., Békés F. (2011): Incorporation of High-molecular-weight Glutenin Subunits Into Doughs Using 2 gram Mixograph and Extensigraph. Journal of Cereal Science 54 (1) 288-295.
Szakkönyv esetén:
[2] Drèze J, Sen A. (1989): Hunger and Public Action. Oxford University Press, Oxford.
Szabvány esetén:
[3] Magyar Szabványügyi Testület (MSzT) (1984): Tejipari alapanyagok és tejtermékek homogénezettségének vizsgálata. Magyar Szabvány MSZ 12047-1984. Magyar Szabványügyi Testület, Budapest.
Doktori disszertációk esetén:
[4] Nagy D. (2012): Genetic testing of adult-type hypolactasia in present-day and ancient samples. PhD Dissertation. University of Szeged, Szeged, Hungary.
Egyéb dokumentációk esetén:
[5] Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) (1993): Alacsony zsírtartalmú vajkrémek gyártási eljárása. Technológiai és Műszaki Dokumentáció. MTKI, Mosonmagyaróvár.
Internetes hivatkozás esetén: ahol az első évszáma hálón történő megjelenés évszámát jelöli. a hozzáférés dátuma pedig nap-hónap-év sorrendben van!
[6] Központi statisztikai Hivatal (2017): 4.1.18. A fontosabb gyümölcsfélék termesztése és felhasználása (2014–). http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_omn006a.html Hozzáférés / Acquired: 02. 12. 2018.
A Szerkesztőségbe érkező tudományos kéziratok bírálatának gyakorlatának vázlatát az alábbi folyamatábrán mutatjuk be: