angol-magyar
kétnyelvű tudományos folyóirat
HUN / ENG

Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata

A cikk a LXVIII. ÉVFOLYAM 3. számának vezető dolgozata »

Beköszöntő

Kedves Olvasóink!

Szorong a szív, ha körül a béke áldott sugara alig halványan dereng, Sokak számára a háború sötét rémálma csak távolról mereng, Gyermekek, kik nem tudják, nem érzik, mily drágakő a csend, Mely immár hosszú hónapok óta megtört, s az égen félve reszket messze fent. Csak reményünk éltet, hogy béke lesz újra, hitünk óvjon minden embert, minden lelket, s mindent, mi szent1

Bízva a háború közeli végében, fordítsuk figyelmünket az élelmiszertudomány békés mezejére, s tekintsük át az ÉVIK őszi számának tartalmát.

Az ÉVIK 2022-3 számának vezető anyaga Bene Zsuzsa és munkatársainak munkája. Dolgozatukban egy ősi, Grúziából származó technológia alkalmazásával készített, héjon erjesztett borok érzékszervi és - korlátozott mennyiségű fogyasztása esetén érvényesülő - kedvező élettani hatásairól számolnak be. Kéziratukban a borkészítés technológiáját és a bor néhány, kedvező élettani hatással rendelkező összetevőjének vizsgálati eredményeit ismertetik.

Tölgyesi Ádám és munkatársai egy kényelmesen használható, izotóphígításon alapuló LC/MS/MS analitikai technikához dolgoztak ki eljárást zsírban oldódó – A-, D2-, D3-, E- és K3-vitaminok – meghatározására étrend-kiegészítő és pezsgőtabletta jellegű mintákból. Kidolgozott módszerüket hazai és nemzetközi körvizsgálatokban való részvétellel sikeresen validálták.

Harminc év távlatában összegyűjtött búzaminták ásványianyag-tartalmát vizsgálta Ungai Diána és kutatócsoportja. Munkájuk során őszi búzák ásványianyag-tartalmát (foszfor, kálium, magnézium, kalcium, mangán, cink, réz) vizsgálták ICP/MS technika alkalmazásával. Az évek során kimutatható összetételi változásokat az évek függvényében boxplot diagramon is ábrázolták. A vizsgált 30 év viszonylatában szignifikáns ásványianyag-tartalom csökkenést nem tapasztaltak.

A Benedek Csilla - Veresné Bálint Márta szerzőpáros dolgozatunkkal a propolisznak az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásairól adnak rövid szakirodalmi áttekintést. A propolisz összetétele a méhcsalád kaptárának földrajzi helyétől, a fiziológiai állapotától, illetve a gyűjtési szezon időjárásától függően tág határok között változhat. Fontosabb összetevői a polifenolos vegyületek (fenolsavak, flavonoidok, flavonoid-észterek, diterpének, szeszkviterpének), lignánok, aromás aldehidek, alkoholok, aminosavak, zsírsavak, szerves savak, szénhidrogének, vitaminok és ásványi anyagok.

Varga-Kántor Andrea munkacsoportja különböző, fűszerekkel dúsított kenyerek érzékszervi és összetételi jellemzőit vizsgálta. A kenyértésztákhoz bazsalikomot, kaprot, oregánót, köményt, metélőhagymát, rozmaringot és fokhagyma granulátumot adagoltak. A kisütött kenyerek érzékszervi vizsgálatát azok mikroés mezo-elem tartalmának analízisével is kiegészítették. Az elemanalitikát ICP/OES technikával végezték. Mérési eredményeik alapján meghatározták, hogy a fűszerrel dúsított sütőipari termékek milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV – Nutrient Reference Value). A bazsalikommal, kaporral, oregánóval és metélőhagymával kiegészített kenyerek esetében állapítottak meg kiemelkedően kedvező összetételt.

Bánáti Diána összefoglaló munkájában a húsfogyasztásukat csökkentő, flexitáriánus fogyasztók táplálkozási jellemzőiről számol be. A szakirodalom az ilyen étrendet gyakorló csoportot ’húscsökkentőknek’, ’kevés húst evőknek’ vagy ’félvegetáriánusoknak’ is nevezi. A flexitáriánus kifejezést egyes vegetáriánusok és vegánok oximoronként bírálják, mivel az ezen étrendet követő emberek nem vegetáriánusok, hanem mindenevők, hiszen bár kisebb mértékben, de állatok húsát, valamint állati termékeket is fogyasztanak.

Remélem, kedves Olvasóink nyara kellemesen telt. Jutott idő kikapcsolódásra is, hogy az őszi időszak beköszöntével újult energiával tudjanak a munka és a tudomány felé fordulni. Jó olvasást, hasznos időtöltést kívánok Önöknek.

Dr. Szigeti Tamás János
főszerkesztő

1A háború kísértő árnya (Szigeti Tamás János)

Legfrissebb számTámogató és együttműködő partnereink

TÉMAKERESÉS