Étrend-kiegészítő készítmények vizsgálatának tapasztalatai


Horváthné Soós Erika, Garai Gábor, Dési Eszter, Szigeti Tamás János

Az étrend-kiegészítők és a sportolóknak szánt termékek tiltott hatóanyagainak – gyógyszerek és ezek designer vegyületei meghatározása az élelmiszer-analitikai vizsgálatok fontos, de a mai napig nem igazán ismert és szabályozott területe.
Laboratóriumunkban három fő termékcsoport vizsgálatával foglalkozunk. Az első csoportba a sportolóknak szánt termékek tartoznak. Ezek lehetnek étrend-kiegészítők, valamint a 2016 előtt a különleges táplálkozási célú élelmiszerek közé sorolt készítmények csoportja – például az elsősorban sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt nagy fehérje tartalmú, nagy izomerő kifejtését elősegítő termékek –, amelyek 2016 után az étrend-kiegészítők vagy a normál élelmiszerek kategóriájába kerültek át. A sportolók számára a készítmények fogyasztásakor az egészség megőrzése és az elérni kívánt élettani hatások mellett fontos szempont, hogy a termékek még nyomnyi mennyiségben se tartalmazzanak a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján szereplő hatóanyagokat, hiszen ezek jelenlétéért a szervezetükben kizárólagosan önmaguk felelnek.
A második a fogyasztószerek csoportja. Az étrend-kiegészítőkben használt tiltott hatóanyagaikat tekintve az ide sorolt készítmények nagy hasonlóságot mutatnak a sportolók számára tiltott stimulánsokat tartalmazó termékek csoportjával.
A harmadik csoportot a szexuális diszfunkciók kezelésében használt készítmények képezik. Ezekben a gyógyszerként széles körben ismer foszfodiészteráz-gátlók jelenhetnek meg tiltott hatóanyagként vagy szennyezőként. A termékek összetevői között leggyakrabban növényi kivonatokat tüntetnek fel.


LXV. évfolyam 2. szám - 2019. június 30.

Beköszöntő 2019/2

2019. június 30., vasárnap


Kedves Olvasóink!


 

Elérkezett a várva-várt nyár! Az én szívemhez leginkább a kirobbanó természet ígéretével kápráztató március áll a legközelebb, de mint évszakot, a nyarat élvezem a leginkább. Így érezhetett annak idején Radnóti Miklós is, amikor júniusról írt: „Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz, az ég derűs, nincs homlokán redő, utak mentén virágzik mind az akác, a csermelynek arany taréja nő s a fényes levegőbe villogó jeleket ír egy lustán hősködő gyémántos testű nagy szitakötő”1.

 

 

Dr. Szigeti Tamás János
főszerkesztő

 

1Radnóti Miklós: Június

 

 read more ...

A NÉBIH étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ellenőrzéseinek bemutatása

2019. június 30., vasárnap


Szerző: Szilvássy Blanka Daniella

 

ÖSSZEFOGLALÁS

 

A különböző, kedvezőnek tekintett, humán-élettani hatásokat hordozókból előállított étrend-kiegészítő készítmények utáni érdeklődés évek óta töretlenül növekszik, így növekvő fogyasztás révén azok élelmiszer-biztonsági jelentősége is nagy. Gyártásukat, forgalmazásukat a jogszabály notifikációhoz köti. A jelenlegi jogszabályi környezetben e készítmények az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így ellenőrzésük többek között az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság feladata. Kéziratomban a NÉBIH által végzett ellenőrzések fontosabb eredményeit, illetve a 2018-ban nemzetközi szinten végrehajtott Pangea Akció ismertetem. Az ellenőrzéseket a NÉBIH részben saját ellenőrzési és monitoring tervei, részben közérdekű bejelentések alapján végezte. A NÉBIH a feltárt jogsértéseket saját honlapján tette közzé.

 

 read more ...

Csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkészítmény kifejlesztése – 1. rész: A gyártástechnológia kidolgozása

2019. június 30., vasárnap

Szerzők: Kátay Gábor, Varga László

 

ÖSSZEFOGLALÁS

 

A vaj jobb használati funkciójú, csökkentett energiatartalmú és olcsóbb változatának tekinthető vajkrém magyarországi népszerűsége immár három és fél évtizede töretlen. Célkitűzésünk az volt, hogy kidolgozzuk egy új típusú funkcionális vajkrém gyártástechnológiáját. Ennek érdekében meghatároztuk, hogy 30% zsírtartalmú tejszín egylépcsős homogénezése során mekkora nyomásérték mellett érhetőek el a késztermék megfelelő állományát és jó felszívódását eredményező paraméterek, ill. hogy a homogénezés milyen mértékben befolyásolja a tejszín viszkozitását és üzemi kezelhetőségét.

 read more ...

Conjoint-analízis alkalmazása megnövelt D-vitamin-tartalmú fehér csiperkegomba- termékek fogyasztói optimalizálásában

2019. június 30., vasárnap

Szerző: Szabó Anna

 

ÖSSZEFOGLALÁS

 

Az elmúlt évtizedek termesztett gombákkal kapcsolatos fejlesztéseinek egyik legújabb eredménye a megnövelt D-vitamin-tartalmú fehér csiperke, amely természetes D-vitamin-forrásként segít felvenni a harcot a globális D-vitamin-hiány ellen. Ennek az új terméknek a fogyasztók szempontjából történő értékelésében elsőként alkalmaztunk conjoint analízist, amely eredményesnek bizonyult a fogyasztói szükségletek beazonosításában, és értékes információkkal segítheti a termékfejlesztést. A gombatermékek esetében korábban még nem használt conjointelemzés rámutatott, hogy a fogyasztók a termék bírálatakor első sorban a magyar származást és a megnövelt D-vitamin tartalmat értékelik előnyként. A felmérést szocio-demográfiai adatok együttes rögzítésével végezve be tudunk azonosítani fogyasztói csoportokat, amely a célzott marketing lehetőségét teremti meg.

 read more ...

Hazai kereskedelmi forgalomban kapható almalevek minőségi paramétereinek összehasonlítása

2019. június 30., vasárnap

Szerzők: Biró Barbara, Benedek Csilla, Gere Attila

 

ÖSSZEFOGLALÁS


Az elmúlt években a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek. Az almából előállított italok széles termékpalettán mozognak, különösen nagy az érdeklődés a közvetlen préslevek, illetve a „vegyszermentesen” előállított, ökológiai gazdaságból származó áruk iránt. Célunk a különböző technológiákkal előállított, hazai kereskedelmi forgalomban kapható, 100% gyümölcstartalmú almalevek összehasonlítása néhány, minőséget befolyásoló paraméterük komplex vizsgálatával.

 read more ...

Kitekintő 2019/2

2019. június 30., vasárnap

EFSA hírek


- Állatgyógyászati szermaradékok: továbbra is magas megfelelőség


- Nincsenek jelei az antimikrobiális rezisztencia lassulásának

 

 

Food Safety News


- Matricák vs. tamponok kutatás szerint a ragasztás jobb, mint a törlés


- Forradalmian új technológia a kórokozók elleni küzdelemben read more ...

Hazai körkép 2019/2

2019. június 30., vasárnap

 

Milyenek lesznek a jövő élelmiszerei?


A fogyasztók megfelelő tájékoztatására hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság meghatározó szakemberei az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon.


 


 

Tájékoztató oldalt indít a NÉBIH a termékvisszahívásokról


Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán elérhető kereshető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak.


 

 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK

HIRDETÉSEK