Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása



Szerzők: Juhászné Tóth Réka, Csapó János

ÖSSZEFOGLALÁS

A szelén egy a szervezet számára nélkülözhetetlen mikroelem. Mivel Magyarország hiányos szelénellátottságú országnak minősül, ráadásul a szelén hasznosulása a szervezetben csekély mértékű, ezért mindenképpen szükségünk van külső segítséggel történő pótlására. Ennek a fogyasztó számára egyik legkönnyebb módja az, ha az alapvető élelmiszerekkel viszi be a szervezetébe. Kutatásainkban azt vizsgáltuk, hogy előállítható-e magas szeléntartalmú gomolya és orda a szarvasmarhák takarmányozásának módosítása révén. Ennek során napi 1-2 mg Se/ nap szeléntartalmú élesztővel egészítettük ki a szarvasmarhák takarmányát és azt tapasztaltuk, hogy 1 mg-mal történő kiegészítés hatására a tej szeléntartalma 18 µg/kg-ról 31 µg/kg-ra, 2 mg-mal kiegészítve pedig 53 µg/kg-ra nőtt. Ezen utóbbiból előállított gomolya szeléntartalmát 138,1 (66,0), az ordáét pedig 167,2 (80,8) µg/kg-nak mértük (zárójelben a kontroll értékek szerepelnek). Kutatásaink során megállapítást nyert, hogy a 2 mg szelénnel dúsított tejből készült gomolya és orda majd két és félháromszor annyi szelént tartalmazott, mint a szelén-kiegészítés nélküli tejből készült változatok.

 

 


Cikk letöltése

 

Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok


 

Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK

HIRDETÉSEK