A NÉBIH étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ellenőrzéseinek bemutatása

2019. június 28., péntek

Szerző: Szilvássy Blanka Daniella

 

Összefoglalás

A különböző, kedvezőnek tekintett, humán-élettani hatásokat hordozókból előállított étrend-kiegészítő készítmények utáni érdeklődés évek óta töretlenül növekszik, így növekvő fogyasztás révén azok élelmiszer-biztonsági jelentősége is nagy. Gyártásukat, forgalmazásukat a jogszabály notifikációhoz köti. A jelenlegi jogszabályi környezetben e készítmények az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így ellenőrzésük többek között az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság feladata. Kéziratomban a NÉBIH által végzett ellenőrzések fontosabb eredményeit, illetve a 2018-ban nemzetközi szinten végrehajtott Pangea Akció ismertetem. Az ellenőrzéseket a NÉBIH részben saját ellenőrzési és monitoring tervei, részben közérdekű bejelentések alapján végezte. A NÉBIH a feltárt jogsértéseket saját honlapján tette közzé.

 

Bevezetés

Az étrend-kiegészítők a 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet alapján az élelmiszerek kategóriájába tartoznak. A jogszabályban olvasható fogalommeghatározás alapján azon élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Ezek a termékek adagolt, vagy adagolható formában kerülnek forgalomba, például kapszulában, pasztillában, tabletta formájában, port tartalmazó tasakban, ampullában, csepegtetős üvegben vagy más olyan hasonló kiszerelésben, amely alkalmas kis mennyiség adagolására.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük