Élelmiszerek ásványianyag-tartalma – Palládium az élelmiszerekben

2019. március 31., vasárnap

 

Szerző: Szabó S. András

 

ÖSSZEFOGLALÁS


A palládium a platinafémekhez tartozó nehézfém, mikroelem. A platinafémeken belül a könnyű platinafémek csoportjába sorolható. Nem esszenciális és nem is stimulatív hatású elem. Az élelmiszerláncban meglehetősen kicsi, µg/kg koncentrációban fordul elő, ezért – bár létezik néhány határozottan toxikus vegyülete – toxikus hatásának gyakorlati (a mezőgazdasági termelés, a környezetvédelem vagy a humán táplálkozás szempontjából) jelentősége nincs. A palládiummal kapcsolatos ismeretanyag tárgyalására egy évekkel ezelőtt megkezdett közleménysorozat kiegészítése végett vállalkoztam.

Bevezetés

Az ásványi anyagok témakörét az egykori Élelmezési Ipar c. tudományos szakfolyóirat hasábjain 2005 és 2009 között, a folyóirat megszűnéséig egy 48 részből álló cikksorozatban ismertettem. A tanulmánysorozatban a makroelemek, az esszenciális mikroelemek, a stimulatív elemek, valamint a toxikus elemek egy csoportjának élelmiszerkémiai jellemzőit ismertettem. A teljes periódusos rendszer tárgyalására – természetesen a 4 biogén elem és a 6 nemes gáz kivételével, hiszen ezek nem ásványi elemek – azonban nem tértem ki. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények Szerkesztősége nemrég lehetőséget kínált arra, hogy a még hiányzó elemekről is készülhessen összeállítás, és ezáltal az élelmiszerek ásványi anyagait ismertető kollekció teljes legyen. Így a korábbi cikksorozathoz kapcsolódóan ezen új sorozatban folytatjuk a toxikusnak vagy gyengén toxikusnak ítélhető mikroelemek jellemzését. Jelen dolgozat a platinafémekhez tartozó mikroelemhez, a palládiumhoz (Pd) kapcsolódó témakörről nyújt rövid információt.


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük