Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok

2018. december 5., szerda

 

Szerző: Szeitzné Szabó Mária


1. Összefoglalás

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok az élelmiszeriparban széles körben elterjedt, engedélyezett anyagok, amelyek használata számos technológiai előnnyel jár. E vegyületeket sokáig gyakorlatilag ártalmatlannak tekintették, azonban az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és egyre növekvő mennyiségben történő fogyasztásuk a népesség szintjén növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. A közlemény megvilágítja ezen adalékanyagok engedélyezési folyamatát, a foszfátok szerepét, a kapcsolódó kutatások néhány eredményét, és javaslatokat fogalmaz meg a lehetséges kockázatok megelőzésére.

2. Bevezetés

A média ingerküszöbét 2017 év vége felé törte át egy szakmai hátterű hír a foszfátok bizonyos élelmiszerekben történő felhasználásának feltételezett tilalmáról. Az újsághírek szalagcímei szokás szerint túlzóak, szenzációhajhászók, félreértelmezhetők voltak (pl.: „Kinyírná az EP a döner kebabot”; „Betiltják a kebabot az Európai Unióban”, „Döner diszkriminalizáció zajlik”). A hiteles szakmai háttér feltárásához azonban kevés újságíró vette a fáradságot. A jogi vita épphogy nem a foszfátok kebabban történő használatának megtiltásáról, hanem annak lehetséges engedélyezéséről folyt. Ezt a kérdést ugyanis a vonatkozó uniós rendelet megalkotásánál kihagyták, ezért a foszfátok használata ebben a termékben nem volt jogszerű. A szakmai vita pedig azért alakult ki, mert egyre több tudományos eredmény mutat arra, hogy a foszfortartalmú adalékanyagok növekvő mennyiségben történő használata globális szinten kedvezőtlen lehet az egészségre, így a termékkör további bővítése nem kívánatos.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük