Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába

2018. december 5., szerda

Szerzők: Molnár Judit, Vasas Dávid, Ásványi Balázs

 

1. Összefoglalás

Világviszonylatban – így Magyarországon is – évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bélbetegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata. A korszerű tudományos ismeretek és diagnosztikai módszerek alkalmazásával meghatározható a fokozott energia- és fehérjeigényű személyek energiaszükséglete a testtömeg függvényében, és ennek ismeretében kell megvalósítani az élelmiszerek gyártási folyamatait.

Kutatásaink során nagy cukortartalmú táptalajon növesztett élesztőgomba-kultúrában egysejtfehérje előállításával foglalkoztunk, kitérve annak beltartalmi értékelésére. Vizsgáltuk továbbá az SCP (Single Cell Protein) beépíthetőségét a gyulladásos bélbetegek diétájába. Kutatási eredményeinkkel segítséget kívánunk nyújtani főként az élelmiszertudományi, továbbá az élelmiszergyártásban közreműködő táplálkozástudományi területen tevékenykedő szakembereknek.

 

2. Bevezetés és célkitűzés

A gyulladásos bélbetegségek esetszáma világszerte folyamatosan nő [12]. A gyomor-béltraktus krónikus gyulladásos betegsége a Crohn-betegséget (CD) és fekélyes vastagbélgyulladást (UC) foglalja magába. Ezek a betegségek mára jelentős egészségügyi problémává váltak. Kezelésük rendkívüli módon előrehaladt a célzott biológiai terápiák bevezetésével és optimalizálásával, illetve speciális gyógyszerek (5 ASA készítmények) alkalmazásával [15], [16].

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük