Általános iskolás gyerekek élelmiszer-biztonsági tudásszintje és tudatossága

2018. december 5., szerda

Szerzők: Dorkó Annamária, Balogh-Berecz Ágnes, Szabó-Bódi Barbara, Kasza Gyula

 

1.     Összefoglalás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azért dolgozik, hogy az elérhető legmagasabb szinten biztosítsa az élelmiszer-biztonságot a termőföldtől az asztalig. Ennek szerves részeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyasztók esetleges tudáshiányából, vagy tévhitekből adódó kockázatokat szemléletformálási programjai által minimálisra csökkentse, amire már az erre legfogékonyabb, kisgyermek korú csoportnál is hangsúlyt fektet. Cikkünkben e tevékenység megalapozására szolgáló, a gyerekek tudásszintjét, tudatosságát vizsgáló felmérésünk eredményeit mutatjuk be. Kutatásunk tapasztalatai alapján a gyerekek olykor hiányos élelmiszer-biztonsági ismeretei, ezen túlmenően az esetenként a valósnál alacsonyabb szintűnek értékelt kockázatokkal indokolttá teszik, hogy a pedagógusok és a hatósági szakemberek együttműködve, már az iskolában is átadják nekik a szükséges ismereteket.

2.    Bevezetés

Kutatási eredmények igazolják, hogy egy átlagos fogyasztó sokkal kevésbé érzi felelősnek saját magát az általa elfogyasztott élelmiszerek biztonságosságáért, mint az élelmiszerlánc többi szereplőjét vagy az élelmiszerlánc-felügyeletét ellátó hatóságot [1], [2]. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által 2016-ban kiadott, 27 EU tagország  visszajelzésein alapuló, élelmiszer eredetű megbetegedésekről szóló jelentése szerint a leggyakrabban regisztrált bakteriális kórokozó, a Salmonella okozta események közel 70%-a mégis a háztartásokra vezethető vissza. Ez a gyakoriság meghaladja a vendéglátás területéről eredeztethető esetek számát [3].

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük