A háziméh és egyéb beporzó fajok védelmére irányuló intézkedések a növényvédelemben

2018. június 18., hétfő

Szerzők: Ripka Géza, Rónai Anna

 

1. Összefoglalás

A magyar növényvédőszer-engedélyező hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága újabb intézkedésekkel igyekszik biztosítani, hogy a növényvédő szerek előírásszerű használata során a lehető legkisebb legyen a méheket és a többi beporzó szervezetet érő kockázat. Jelen cikk áttekintést ad a közelmúltban történt méhelhullások okairól és a beporzók védelmét szolgáló engedélyezési változásokról. A méhek védelmét szolgáló rendelkezések nemcsak a méhészetek gazdasági érdekeit szolgálják, hanem a növényvédő szerek maradékainak a mézekben való megjelenése miatt élelmiszerlánc-biztonsági kérdéseket is érint. A dimetoát felhasználásának korlátozása például számottevően csökkentette a mézek dimetoát-maradék szennyezettségét.

2. Bevezetés

A termesztett növényeket nagyszámú károsító veszélyezteti, pl. betegségeket okozó baktériumok és gombák, kártevő állatok és különböző gyomnövények. A gazdasági növények védelme érdekében kijuttatott növényvédő szereknek természetesen nemcsak a károsító fajokra van hatása, hanem a hasznos és közömbös, úgynevezett nem-cél szervezetekre is. Amióta a növényi károsítók visszaszorítására a növényvédő szerek használatban vannak, azóta aggályos, hogy a növényekre kijuttatott vegyi anyagok egészségkárosító hatást fejthetnek ki a háziméh és a vadméhek állományaira is. Sok növénykultúra gazdaságos és fenntartható termesztéséhez elengedhetetlen a méhek beporzó tevékenysége. A mezőgazdaságban közülük a háziméh vitathatatlanul a legfontosabb beporzó faj. A háziméhek jelentősége egyre nő, hiszen az utóbbi évtizedben Magyarországon növekszik a káposztarepce és a napraforgó vetésterülete, amelyek beporzásában fontos szerepet játszanak a méhek. Ezzel szemben a méhek számára fontos gyümölcsfajok termőterülete csökkenőben van [1].


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük