Szerzők: Mikulka Petra, Iva Čanak, Jadranka Frece, Mohácsiné Farkas Csilla
Kulcsszavak: feketeköménymag-olaj, timokinon, alternatív tartósítás, multidrog rezisztencia, Staphylococcus aureus
1. Összefoglalás
A vásárlói tudatosság növekedésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a mi-
nimálisan feldolgozott, csökkentett adalékanyag-tartalmú élelmiszeripari termékekre.
Az élelmiszerek biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében a tartósítósze-
rek használata a legtöbb esetben szükséges, de mennyiségük alternatív tartósítószerek
alkalmazásával csökkenthető vagy helyettesíthető. A szakirodalomban számos kuta-
tási eredmény található, amelyek alátámasztják a feketeköménymag-olaj antimikrobás
hatását, oxidatív stabilitását és gyökfogó képességét. Ezek a tulajdonságok kedvező
élettani hatásaival társulva különösen alkalmassá teszik természetes tartósítószerként
való alkalmazásra.
A munka célja a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata volt – egy
élelmiszerbiztonsági szempontból fontos kórokozó – a Staphylococcus aureus ese-
tében. A hatásmechanizmus pontosabb feltérképezésének érdekében eritromicinnel
dolgoztunk, majd az olaj kombinált tartósítási eljárásban való alkalmazhatóságának
vizsgálatához szerves savakkal végeztünk kombinált kezeléseket.