Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere

2017. június 15., csütörtök

Szerzők: Dorogházi Enikő, Maczák Béla, Mészáros László


1. Összefoglalás

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) 1979 óta hatékony információáramlást biztosít az európai államok hatóságai között annak érdekében, hogy a kockázatos élelmiszerektől vagy takarmányoktól megóvják a lakosságot. A rendszerben jelentett ügyek információinak egy része nem csak a hatóságok számára érhetők el, így azok minden – az élelmiszerlánc-biztonság területén – érdekelt által jól hasznosíthatók. A tapasztalatok szerint az információkat figyelik, és az adatokat elemzik a hatóságokon túl a termelő- és kereskedő vállalkozások, laboratóriumok, tanácsadó cégek, civil szervezetek, egyetemek, és a média szakemberei is. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a lakosság gyors, célzott tájékoztatása is. A cikk a RASFF-al kapcsolatos általános tudnivalókat ismerteti, kezdve történetének fontosabb eseményeivel, létrehozásától napjainkig, majd vázolva működésének uniós és hazai jogszabályi hátterét, valamint bemutatva hálózatának intézményeit és az információáramlás módját. Ismerteti továbbá, hogy hol és milyen formában érhetők el a rendszer által kezelt nyilvános adatok, és útmutatást ad azok értelmezéséhez. Végül szemlélteti a rendszer által kezelt értesítések számának időbeli alakulását.

2. Történeti előzmények

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) 1979 óta működik. 1978-ban a holland Maastrichtban, majd a Német Szövetségi Köztársaságban, is találtak az emberi egészségre káros, higannyal szennyezett narancsot. Az incidenst egy palesztin szervezet követte el, hogy ellehetetlenítse Izrael déligyümölcs exportját. Az eset aggodalmat váltott ki az érintett országok körében – hogyan kezeljék hatékonyabban a gyors reagálást és a több tagország együttműködését igénylő élelmiszerbiztonságot érintő krízishelyzeteket. Válaszként az Európai Gazdasági Közösség (EGK) kilenc tagállama 1979-ben létrehozta az élelmiszerbiztonsági riasztási rendszert, amely rugalmas, formális jogszabályoktól mentes megállapodás („gentlemen’s agreement”) formájában kezdte meg működését az emberi egészség védelme érdekében. 
Mivel korábban nem volt példa ilyen típusú információs rendszerre, ezért először is ki kellett építeni a kapcsolattartó pontokat, hogy a jelentéseket fogadni lehessen, illetve meg kellett határozni a kommunikáció módját – milyen információkat, hogyan és kivel közöljenek. 

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük