Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével

2017. június 15., csütörtök

Szerzők: Tiszáné Kósa Eszter Imola, Szabó S. András, Szabó Gergely Levente, Izsák Margit, Bozi János


1.    

Összefoglalás

 

A természettudományos ismeretek oktatásában a kísérleteknek meghatározó a jelen­tősége. A diákok pedig – úgy tapasztaltuk – nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya egy számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Ismét tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörök­ben: színkialakulás és pH-érték, ízfelismerés elfedése, tojásfehérje reakciója sóval és citromlével, szőlőcukor és porcukor azonosítása, pezsgőpor készítés, tej zsírtartalmá­nak mérése, xantoprotein reakció, sajtolvasztás mikrohullámú sütőben, főzés kukta fazékban, karotinoidok kimutatása.

A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: céklalé, citromsav, málnaszörp, szódabikarbóna, vörösbor, tojásfehérje, konyhasó, citromlé, szőlőcukor, porcukor, borkősav, tej, sajt, sárgarépa.

2. Bevezetés

Korábbi cikkeinkben [1], [2], [3] már leírtuk, hogy meggyőződésünk szerint a természettudományos tárgyak oktatásában meghatározó szerepe van a kí­sérletek bemutatásának is. Természettudományos kísérletek beépítésével a képzésbe – azaz a szem­léltetéssel – remélhetőleg az oktatómunkánk is ered­ményesebb és hatékonyabb lesz.

Az előző dolgozatokban már bemutattunk számos kísérletet, amelyek közül egyesek inkább fizikai, má­sok inkább kémiai vagy biológiai jellegűek voltak. Természetesen nincs éles határ e tárgyak között, és úgy véljük, hogy a korszerű szemléletű természettu­dományos képzésnek éppen a tárgyak közötti átfe­dések, összefüggések leírása, sőt a kapcsolódások kihangsúlyozása jelenti fontos részét. A következők­ben ismét tíz egyszerű, de továbbra is az élelmiszer­vizsgálatokhoz kapcsolódó kísérletet mutatunk be. Természetesen olyanokat, amelyek különösebb gond nélkül elvégezhetők egy közepesen felszerelt, fizikai, biológiai és kémiai kísérletek lefolytatására alkalmas iskolai laboratóriumban.


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük