A NÉBIH hírei - A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak

2015. április 9., csütörtök

Összefoglalás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaly novemberben kezdte meg a vásárlói tudatosság erősítésére is szolgáló hatósági termékteszt-sorozatát, amelynek eredményeit a hivatal Szupermenta című internetes blogján is rendszeresen közzéteszi. 2014 decemberétől 2015. február 3-ig vizsgálta a kereskedelemben kapható különböző narancsfajtákat, továbbá kandírozott és aszalt narancstermékeket. A vizsgálatokat MSZ EN 15662:2009 szabvány szerint 302 hatóanyagra és azok bomlástermékeire végezték. Az aszalt, valamint kandírozott élelmiszereknél is teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett a NÉBIH: növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor. A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak, egy aszalt, cukrozott koktélnarancs terméket azonban a NÉBIH kivont a forgalomból.

 

A bevizsgált narancsfajták származási helytől füg­getlenül és kivétel nélkül megfeleltek a jogszabály­ban rögzített előírásoknak, miszerint a minimális cu­kor-sav arány 6,5:1. A mért értékek 8,1 és 13,8 között voltak. Ugyanakkor a cukorösszetétel is az irodalmi értékeknek megfelelő eredményeket mutat. A naran­csok számított összes cukortartalma ezek alapján a várt 5–10% közé esett, a mért értékek 7,5–9,6 % kö­zött vannak. A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) minták­ból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható. A narancsok mért C-vitamin tartalma 38 és 74 mg/100g (+/– 20 rel%) között változott, amit a szállí­tási, illetve tárolási körülmények is befolyásolhattak. Fajtától, a szedés idejétől és a termesztési helytől is függően változhatnak a vizsgált paraméterek.

Narancshéj és szermaradék

Kísérleti jelleggel megvizsgáltuk a megmo­sott és lereszelt narancs héját és külön a na­rancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészség­ügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy aki növényvédő­szer-mentes termék fogyasztását preferálja, keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai ter­mesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

 read more ...