Szerzők: Farkas József, Mohácsiné Farkas Csilla
1. Összefoglalás

Az élelmiszer-konzerválás közel száz évvel ezelőtti matematikai méretezésére történő rövid emlékezés után a cikk rövid áttekintést ad a prediktív bakteriológia nemzetközi fejlődéséről, kiemelve egy Angliában dolgozó magyar matematikus, Baranyi József szerepét és az előrejelző mikrobiológia harmadlagos modelljeit jelentő szoftver-csomagokat. A cikk kitér a penészgombák szaporodásának és a mikotoxinok képződésének a modellezésére is. Felhívja a figyelmet a prediktív modellezés használatán alapuló mikrobiológiai kockázatbecslésre és a témakör további kutatási tennivalóira.
2. Bevezetés, történeti előzmények
Az előrejelző mikrobiológiai modellezés csupán a XX. század utolsó évtizedeire vált az élelmiszer-mikrobiológia új rész-diszciplinájává, noha a semlegeshez közelálló pH-jú élelmiszerek biztonságos hőkezeléses konzerválási technológiájának a méretezése matematikai modell segítségével, a Clostridium botulinum spórák logaritmikus hőpusztulási törvényszerűségének a felismerése révén már a XX. század húszas éveiben lehetővé vált [1], [2], [3]. A mikrobapopulációk szaporodásának hasonló modellezése azonban több évtizedet váratott magára, mert a baktériumszaporodás „prediktív mikrobiológiája” csak a század nyolcvanas éveiben indult meg, amikor a számítástechnika és az információs technológia fejlődésének, illetve a megfelelő szoftverek kidolgozásának köszönhetően megteremtődtek ehhez a feltételek.
read more ...