Kitekintő 2020/1Szerzők: Szunyogh Gábor

ÖSSZEFOGLALÁS

EFSA:

Antibiotikum-rezisztencia az Európai Unióban: egyre nehezebb a védekezés az élelmiszerrel terjedő bakteriális fertőzések ellen A Salmonella és a Campylobacter baktériumok egyre ellenállóbbá válnak a ciprofloxacin, (az ilyesfajta baktériumok által okozott fertőzések kezelésénél alkalmazott egyik antibiotikum) ellen. Ez a következtetése a zoonózisokkal kapcsolatos antibiotikum rezisztenciával foglalkozó egyik legfrissebb jelentésnek, amit az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adott ki, és amely az állattenyésztési vonalon tapasztalható kedvező változási irányról is beszámol.

Élelmiszer-biztonsági hírek: A szakértők szerint a koronavírus valószínűleg nem terjed az élelmiszerrel A közegészségügyi szakemberek és a tudományos világ képviselői megegyeznek abban, hogy a koronavírus az élelmiszerekkel terjedő betegségek tekintetében nem jelent túlságosan komoly veszélyt, de azért vannak, akik bizonytalanságukat fejezik ki a helyzettel kapcsolatban.

A mikrobiális okokra visszavezethető visszahívások száma megnőtt, de az összes riasztás száma csökkent Ausztráliában Ismeretlen allergének és mikrobiális szennyeződés volt a felelős a legtöbb termék visszahívásért a múlt évben Ausztráliában.

Ausztrál kutatók új ismereteket tártak fel a Bacillus cereus-szal kapcsolatban Egy ausztrál egyetem kutatói egy másik, a Bacillus cereus által alkalmazott mérget is beazonosítottak. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakértői kimutatták, hogyan fertőzi meg a toxin a sejteket még akkor is, ha a szervezet másokat már legyőzött.

 

 


Cikk letöltése

 

Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok