Kitekintő 2018/3

2018. szeptember 21., péntek

EFSA hírek:


Afrikai sertéspestis: az EFSA értékeli a terjedés megelőzésére irányuló intézkedéseket


Az EFSA olyan stratégiákat határozott meg, melyek a vaddisznók kezelésére vonatkoznak az afrikai sertéspestis (ASF) járvány különböző szakaszaiban: mit kell tenni előtte, közben és utána. Ismert, hogy a vaddisznók fontos szerepet játszanak a betegség terjedésében.
Egy ma közzétett tudományos szakvéleményben az EFSA szakemberei megvizsgálják a vaddisznóállomány sűrűségét Európában, és értékelik az annak csökkentésére, illetve a fertőzött vaddisznóknak a nem fertőzöttektől való távoltartására irányuló intézkedéseket. Olyan módszereket is azonosítanak, melyek lehetővé teszik a betegség korai felismerését.
A járványok kitörésének kockázatát olyan intézkedésekkel lehet csökkenteni, mint például az intenzív vadászat, vagy a vaddisznók etetésének beszüntetése. Amennyiben folyamatban van egy járvány, kerülni kell az olyan tevékenységeket, amelyek növelhetik a vaddisznók mozgását (pl. az intenzív hajtóvadászatot).
A szakértők nem tudtak olyan vaddisznó sűrűség küszöbértéket megállapítani, ami alatt a vírus nem tud elterjedni – az ASF olyan területeken is elterjedt, ahol a vaddisznó populáció gyér.
A vélemény kiemeli a rendszeres párbeszéd fontosságát valamennyi érintett fél között a felkészültség növelése érdekében.


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük