Kitekintő 2018/2

2018. június 19., kedd

EFSA-hírek:

 

Fipronil: megjelentek a nyomon követő vizsgálatok eredményei

Az EFSA közzétette azoknak az élelmiszer-adatoknak az elemzését, melyeket tavaly nyáron a fipronil maradványok tojásban történt széles körű kimutatását követően gyűjtöttek.

2017 júliusában a belga hatóságok fipronil maradékokat mutattak ki tojásokban, aminek következtében az Európai Unióban több millió tojást hívtak vissza. A szennyeződést nem engedélyezett állatgyógyászati készítmények baromfitelepeken történő illegális  felhasználása okozta.

A tagállamok több mint 5.000, 2017. szeptember 1. és november 30. között gyűjtött tojás- és csirkeminta eredményeit küldték el az EFSÁ-nak.

A mintákban fipronilt és az Európai Bizottság által meghatározott egyéb hatóanyagokat kerestek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy 742 minta tartalmazott szermaradékot a törvényi határértéket meghaladó mennyiségben, és ezek szinte minden esetben a fipronillal voltak kapcsolatosak.


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük