Lapszemle 2018/1

2018. március 22., csütörtök

Szerző: Bánáti Diána

 

A nanotechnológiák kilátásai és kihívásai az élelmiszer-csomagolásban

 

By Yves Wyser1, Michael Adams2, Maurizio Avella3, David Carlander4, Leonor Garcia5, Gabriele Pieper6, Monique Rennen7, Jeroen Schuermans8*, and Jochen Weiss9

 

1Nestlé Research Center, Lausanne 26, Switzerland

2Food and Drug Administration, College Park, MD USA

3Institute for Polymers, Composites and Biomaterials – CNR, Pozzuoli (NA), Italy

4Nanotechnology Industries Association – NIA, Woluwe-Saint-Pierre, Belgium

5Coca-Cola Company, Brussels, Belgium (current: PlasticsEurope, Brussels, Belgium)

6Tetra Pak, Stuttgart, Germany

7TNO, Zeist, The Netherlands

8ILSI Europe, Brussels, Belgium

9University of Hohenheim, Stuttgart, Germany

*Correspondence to: Jeroen Schuermans, ILSI Europe, Avenue E. Mounier 83, Box 6 B-1200 Brussels, Belgium. E-mail: publications@ilsieurope.be

 

 

 

Összefoglalás

 

A nanotechnológiáról a kezdetektől fogva úgy gondolták, hogy nagy lehetőségek rejlenek benne az élelmiszer-csomagolási alkalmazások számára.

A további fogyasztói előnyök nyújtásának képessége a csomagolóanyagok kulcsfontosságú tulajdonságainak javítása és új funkciók létrehozása révén azt jelenti, hogy nagyon valószínű a nanoanyagok és nanotechnológiák fokozott használata. Mindazonáltal az eredetileg elvárt széles körű alkalmazás eddig nem valósult meg, főleg azért, mert még mindig vannak olyan bizonytalanságok ezen anyagok biztonságossága tekintetében életciklusuk különböző szakaszaiban, melyek korlátozzák jogi és fogyasztói elfogadottságukat.

Ennek a dolgozatnak a célja a legfrissebb nanotechnológiai fejlesztések bemutatása az élelmiszer-csomagolási alkalmazások területén, leírva a használatukhoz kapcsolódó jogi kereteket, valamint megkíséreljük ezeknek az anyagoknak a biztonságosságára vonatkozó jelenlegi tudás tisztázását, mind a fogyasztok, mind a környezet tekintetében.

Bemutatjuk, hogy sok alkalmazás esetén nincs jelen az anyagrészecskék vándorlása az élelmiszerekbe, ami drasztikusan csökkenti a potenciális kockázatot a csomagolóanyagok felhasználása során, vagyis a fogyasztók nanorészecskéknek való expozícióját. Egyéb kibocsátási utakat szintén értékelünk, bemutatva, hogy bár normál felhasználási körülmények között ezek az anyagok biztonságosak, körültekintőnek kell lenni, különös tekintettel az eldobás utáni kibocsátásra.

 

This is an open access article under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits use, distribution and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.

Copyright © 2016 The Authors Packaging Technology and Science Published by John Wiley & Sons Ltd

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük