Kitekintő 2018/1

2018. március 13., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor


EFSA-hírek


Felülvizsgált biztonságos 3-MCPD beviteli érték növényi olajokban és élelmiszerekben


Az EFSA szakemberei egy aktualizált tudományos megközelítést alkalmaztak abból a célból, hogy újraértékeljék a 3-MCPD mint élelmiszer-feldolgozási szennyező anyag esetleges hosszú távú káros hatásait a vesére és a férfi termékenységre.

Az élelmiszerekkel elfogyasztott 3-MCPD mennyisége a legtöbb fogyasztó számára biztonságosnak tekinthető, de felmerültek egészségügyi aggodalmak a fiatalabb korú nagy fogyasztók esetében. A legrosszabb esetben tápszert kapó csecsemők bevitele kis mértékben meghaladhatja a biztonságos szintet.

A 3-monoklórpropándiol (3-MCPD) nevű vegyület és rokon vegyületei a 3-MCPD észterek élelmiszer-feldolgozási szennyező anyagok, melyek bizonyos feldogozott élelmiszerekben és növényi olajokban, főleg pálmaolajban fordulnak elő. A 3-MCPD és észterei nem szándékosan keletkeznek ezekben az élelmiszerekben, főleg olajfinomítási folyamatok során.

Az EFSA szennyező anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja először 2016-ban vizsgálta meg a 3-MCPD potenciális kockázatát, egy másik élelmiszer-feldolgozási szennyező anyaggal, a glicidil-zsírsav-észterekkel (GE-k) együtt. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a GE közegészségügyi szempontból aggodalomra ad okot, mivel genotoxikus és rákkeltő, azaz károsíthatja a DNS-t és rákot okozhat.

Az Európai Bizottság most véglegesíti azt az új EU jogszabályt, amelynek célja a GE szintjének csökkentése a növényi olajokban és élelmiszerekben.

A jelenlegi frissítés csak a 3-MCPD-re és észtereire vonatkozik, az EFSA GE-re vonatkozó korábbi értékelését nem érinti.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük