Hazai körkép 2018/1

2018. március 13., kedd

 

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Újabb vegyületek a tiltólistán

Január elsejétől újabb anabolikus szteroidok és stimulánsok kerültek fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. A vegyületek egy része eddig különböző étrend-kiegészítők összetevője is volt. A sportolóknak az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel kell az általuk elfogyasztott étrend-kiegészítőket kiválasztaniuk, hogy ne kövessenek doppingvétséget – olvasható a Doppingmentes.hu-n, Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisának honlapján.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistája minden évben január 1-én újul meg. „Nagyon fontos ez a dátum, emlékezzünk csak 2016-ra, amikor a meldonium felkerült a tiltott anyagok közé” – mondta el a Doppingmentes.hu-nak Horváthné Soós Erika, az étrend-kiegészítők vizsgálatát több mint tíz éve végző független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. „A teniszező Marija Sarapova a doppingvétsége során arra hivatkozott, hogy nem követte az aktuális tiltólista változásait, ezért alkalmazta a szert akkor is, amikor annak használata már tilos volt a sportolók számára. Az eltiltás nem is maradt el” – tette hozzá a szakember, aki kiemelte, hogy a tiltólista a legtöbb csoportban nem zárt.

A hatóanyagokat a lista példa gyanánt sorolja fel, ám azzal a megjegyzéssel, hogy a hasonló kémiai szerkezetű vagy biológiai hatású szerek ugyancsak tiltottak.

Az idei évben is új vegyületek kerültek fel a listára. Ezek közé tartozik az anabolikus szteroidok közül az 1-androsterone, a stimulánsok közül pedig az 1,3-dimethylbutylamine.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük