Fertőző fagyasztott kutyaeledel: az embereket is érintheti a veszély

2017. június 15., csütörtök

Szerző: Zanathy Réka, Szunyogh Gábor


Az amerikai Blue Ridge Beef vállalat 4 államban is visszahívja nyers, fa­gyasztott pulyka állate­ledelét, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy Listeria monocytogenes bak­tériummal szennyezett. A visszahívást az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivata­la kezdeményezte a ter­mékből történő mintavé­tel és bevizsgálás után.

A Listeria monocytoge­nes nem csak a termék­ből fogyasztott állatokat betegítheti meg, hanem azokat az embereket is érintheti a fertőzés, akik érintkeztek a termékkel, és nem mostak utána megfelelően kezet, vagy nem tisztították le meg­felelően a pultot azokat az eszközöket, amelyek­kel adagolták az eledelt.

Felhívták a vásárlók fi­gyelmét arra, hogy aki a közzétett címkével ellátott termékek vala­melyikét megvásárolta, azonnal hagyja abba az állatoknak való adago­lását, és vigye vissza a vásárlás helyére, vagy dobja ki.

A liszteriózis csak nagy számú baktériumot tar­talmazó élelmiszerek fogyasztása, illetve az azokkal való érintkezés esetén alakul ki, tünete­inek megjelenése eltart­hat akár 70 napig is. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, has­menés, a hasi görcsök és a láz. Különösen ve­szélyes a terhes nők, az idősek, a gyermekek és a legyengült immunrend­szerű emberek esetében.

https://www.efsa.europa.eu/en/news 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük