Új almafajta jelölteket mutatott be a NÉBIH

2017. június 15., csütörtök

Szerző: Zsuzsanna Frum

15 új, hazai ültetvényekből származó, rezisztens almafajtát ismerhettek meg szakértők és al­makedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) januári alma fajtabemutatóján, Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat a rezisztens al­mafajták jelentőségéről és lehetőségeiről, majd „laikus” almakedvelőkkel együtt érzékszervi bírá­laton értékelték az új fajtajelölteket.

Az alma az a különleges gyümölcsünk, amelyben a magas táplálkozás-élettani értékek együtt jelennek meg a kiemelkedő élvezeti értékekkel. Az alma faj­taújdonságok fogyasztási és élvezeti értékéről érzék­szervi bírálatok során győződik meg minden évben a NÉBIH. Ezúttal a hatóság 15, a NÉBIH fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származó re­zisztens almafajtát mutatott be.

A hazai almatermesztés rendkívül gazdag fajtakínálat­ra támaszkodhat. Ebben jelentős szerep jut az ellenál­ló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, ez ma világszerte a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata. Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszer­használatot tesznek lehetővé, ökológiai- és bio term­esztésre különösen alkalmasak, ezáltal – a környeze­tet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – még egészségesebb gyümölcs termelését teszik le­hetővé. A rezisztens almafajták felhasználása igen vál­tozatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőlük, de termeszte­nek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

A kerekasztal-beszélgetésen az ágazat valamennyi érintettje, nemesítők, szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, termelők, érdékképviseleti szervezetek és fogyasztók is részt vettek. Szóba került többek kö­zött a rezisztens alma szektor jelentősége és a benne rejlő lehetőségek, a piaci igények, de az is, hogy a la­kosság körében a fajtaismeretet fejleszteni kell.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük