Hazai Körkép 2016/4

2016. november 28., hétfő

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Az élelmiszer-biztonság tudományos népszerűsítése


A szeptember 30-án szervezett Kutatók Éjszaká­ján a WESSLING Hungary Kft. független vizsgáló­laboratórium több programmal is részt vett, ezek középpontjában pedig az élelmiszerek vizsgálata, az élelmiszer-biztonság állt.

Az ELTE lágymányosi épülettömbjében az egye­tem és a WESSLING fenntartásában működő Elvá­lasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratóriumunk (EKOL) paprikaversenyt rendezett: az érdeklődők megismerkedhettek az analitikai kémia legalapve­tőbb eszközeivel, megnézhették, hogyan is történt egy igazi, laboratóriumi mérés, nevezetesen a pap­rikák erősségének a mérése. Rengeteg méregerős paprika érkezett a laboratóriumba, és a szervezők nagy örömére számos általános és középiskolás is ellátogatott a rendezvényre.

Ugyancsak a középiskolás korosztálynak hirdették meg a Kutatók Éjszakája egyetlen kémiaversenyét a Klebelsberg Kultúrkúriában, amelynek társszervezője ezúttal a WESSLING Hungary Kft. volt. A feladatok és a kísérletek során a szervezők a kémia minden­napi életben betöltött szerepére igyekeztek felhívni a figyelmet szellemes, demonstratív eszközökkel.

 read more ...