Kitekintő 2016/3

2016. augusztus 25.

 

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Feldolgozásból származó szennyeződések növényolajokban és élelmiszerekben

 

A pálmaolajban és más növényolajokban, margarinban és bizonyos feldolgozott élelmiszerekben található glicerin-bázisú, feldolgozásból származó szennyeződések egészségügyi szempontból aggodalomra adnak okot az átlagos fogyasztók számára valamennyi fiatal korosztályban, és a nagy fogyasztók számára valamennyi korosztályban.
Az EFSA értékelte a következő anyagok közegészségügyi kockázatát: glicidli-zsírsav-észterek (GE), 3-monoklórpropándiol (3-MCPD), 2-monoklórpropándiol (2-MCPD) és zsírsav-észtereik. Ezek az anyagok az élelmiszer-feldolgozás során képződnek, különösen akkor, ha a növényi olajokat magas hőmérsékleten (kb. 200 °C) finomítják.

A GE, valamint a 3-MCPD és a 2-MCPD (beleértve az észtereket) legmagasabb szintjeit a pálmaolajokban és pálma zsírokban találták, ezeket követték az egyéb olajok és zsírok. A három éves és annál idősebb fogyasztók esetében az összes anyagra vonatkozó expozíció fő forrásai a margarinok és a ‚péksütemények és torták’ voltak.

 

 
Forrás: EFSA
https://www.efsa.europa.eu/en/news 

 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK



HIRDETÉSEK







Biomerieux



Anton Paar