Kitekintő 2019/1

2019. március 31., vasárnap

 

EFSA-hírek:

 

Ftalátok az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban

 

Az EFSA nyilvános konzultációt indít öt olyan ftalátra vonatkozó 2005-ös kockázatértékelésének frissítési tervezetéről, melyek felhasználást engedélyezték élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban.

 

Az aktualizált véleménytervezethez az EFSA Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, enzimek és feldolgozási segédanyagok panelje (CEP Panel) egy 4 anyagra (dibutil-ftalát (DBP), butilbenzil-ftalát (BBP), bisz(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) és diizononil-ftalát (DINP)) vonatkozó csoportos tolerálható napi beviteli értéket (TDI) állapított meg, ami 50 μg/ttkg per nap.

A csoportos TDI az ezen négy ftalát reproduktív hatásának alapját képező, valószínűsíthető közös hatásmechanizmuson alapul. Mindazonáltal a DINP esetében nem a reproduktív, hanem a májra vonatkozó toxicitást tekintik a legkritikusabb hatásnak.

A csoportos TDI-ben nem szereplő ötödik ftalátra, a diizodecil-ftalátra (DIDP) egy 150 μg/ttkg per napos TDI-t javasolnak annak májtoxicitása miatt.

 

Becslések szerint az európai fogyasztók kombinált DBP, BBP, DEHP és DINP étrendi expozíciója még a legrosszabb esetben is kevesebb, mint a csoportos TDI negyede, beleértve a legérzékenyebb lakossági csoportokat is. A DIDP esetében az étrendi expozíció körülbelül 1500-szor kisebb, mint az egyedi TDI.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük