Hazai körkép 2019/1

2019. március 31., vasárnap

Szerző: Szunyogh Gábor


Áprilisban ismét Hungalimentaria

2019-ben ismét – XII. alkalommal – megrendezik Magyarország egyik legfontosabb élelmiszerbiztonsági konferenciáját és kiállítását, a Hungalimentariát. Az esemény fővédnöke Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

 

Biztonságos és egészséges a magyar hal
Egy, a hazai halastavakban végzett felmérés megnyugtató eredménye, hogy a halakban szinte minden esetben csak az igen alacsony kimutatási határ körül alakult a vizsgált káros vegyületek koncentrációja.


Törvénybe foglalható a pálinka íze? 
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital érzékszervi tulajdonságai mégis rosszak? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? 

Miért fontos az élelmiszer-higiénia?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának januárban és februárban szervezett szakmai rendezvényén a közepes és nagy élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyságnövelését kívánta elősegíteni. A higiénia és élelmiszer-biztonság témakörében lapunk főszerkesztője is előadásokat tartott.

A glifozát maradékértékeit vizsgálni kell az ivóvizekben is 
Számos más növényvédő szer mellett az idén januártól a szakemberek és civil szervezetek körében gyakran vitatott glifozátot is vizsgálni kell az ivóvízben. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az ivóvízben a gyomirtó szer maradékainak jelenléte miatt bárkinek veszélyben lenne az egészsége, de a vizsgálólaboratóriumoknak mindenesetre több feladatot ad a kormányrendelet előírásai szerint végzett vízanalitika. 

Nébih hírek

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során. A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után. Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab – összesen 8.065.154 forintnyi – kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege.


Mézelő méhek kezelésére szolgáló gyógyhatású készítményeket vont ki a hazai piacról a Nébih
Fipronil szennyezés miatt megtiltotta előbb az Oxxovar 5%-os, majd a Destruktor 3,2% oldatok összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a termékeket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A készítmények a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgálnak. Fontos, hogy a varroózis gyógykezelése, illetve kiegészítő kezelése más, hasonló javallatú állatgyógyászati készítményekkel és gyógyhatású termékekkel továbbra is megoldható.


Biztonságosak a 100%-os citromlevek
13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.


Nagy Szupermenta majonéz teszt: kiderül, „mit tudnak” a flakonos mártások
A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.


 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük