Hazai körkép 2018/4

2018. december 5., szerda

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Dunai mérések: 50 mikroműanyag-részecske köbméterenként

 

A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. A Parányi Plasztiktalány projekt során a WESSLING Hungary Kft. és partnerei a Tisza után a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezését is vizsgálták. A kutatók, a környezetvédelem gyakorlatában, és a laboratóriumi vizsgálatokban jártas szakemberek a WESSLING Tudásközpontban 2018. október 10-én rendezett projektzáró konferencián kinyilvánított véleménye szerint a vizsgálatok eredménye nyugtalanító. Az eddig elvégzett mérések csak az első lépések voltak: globális kihívással állunk szemben, összehangolt intézkedésekre van szükség a környezetünkbe kerülő műanyagok által okozott szennyeződési folyamat visszafordítása érdekében.

 read more ...

Kitekintő 2018/4

2018. december 5., szerda

Foodsafetynews.com:

 

A FAO elősegíti a halbiztonságot Ukrajnában

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy 2016-os értékelés eredményei és az élelmiszerbiztonsági hatóságokkal folytatott megbeszélések alapján megállapította, hogy speciális protokollokra van szükség a halgazdálkodás és az élelmiszer-biztonság területén.

A projekt az ukrán Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Állami Szolgálattal, az Állami Halászati Hivatallal, az ukrán hal- és halászati termék importőrök szövetségével és az Ukrán Akvakultúra Társaság Szövetségével 2017 júliusában kezdődött.

 read more ...

Hazai körkép 2018/3

2018. szeptember 24., hétfő

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Mikroműanyag a Rábában

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot: a Parányi Plasztiktalány projekt során az Ipolyban köbméterenként 1,7, míg a Rábában 12,1 mikroműanyag részecskét mutatott ki egy független laboratórium - jelentették be egy környezetvédelmi konferencián június 28-án. A Laboratorium.hu tudósításából kiderül, hogy ősszel a legnagyobb folyónkon, a Dunán is elvégzik a méréseket a kutatók.

Bordós Gábor, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa a konferencián elmondta, hogy egy köbméter Rába vízben 12,1 mikroműanyag részecske található, ez akár napi 20,7 millió részecskét is jelenthet.  

Kitekintő 2018/3

2018. szeptember 24., hétfő

EFSA hírek:


Afrikai sertéspestis: az EFSA értékeli a terjedés megelőzésére irányuló intézkedéseket

Az EFSA olyan stratégiákat határozott meg, melyek a vaddisznók kezelésére vonatkoznak az afrikai sertéspestis (ASF) járvány különböző szakaszaiban: mit kell tenni előtte, közben és utána. Ismert, hogy a vaddisznók fontos szerepet játszanak a betegség terjedésében.

Egy ma közzétett tudományos szakvéleményben az EFSA szakemberei megvizsgálják a vaddisznóállomány sűrűségét Európában, és értékelik az annak csökkentésére, illetve a fertőzött vaddisznóknak a nem fertőzöttektől való távoltartására irányuló intézkedéseket. Olyan módszereket is azonosítanak, melyek lehetővé teszik a betegség korai felismerését.

 read more ...

Call for ICOSTEE 2018

2018. július 23., hétfő

Dear Colleagues, 

 

We would like to invite you to the upcoming International Conference on Science, Technology, Engineering and Economy (ICOSTEE) organized by the Faculty of Engineering of the University of Szeged. 
 
We would be delighted to have you present at this conference to hear what the technology experts and researchers have to share about their ideas and results. ICOSTEE offers a great opportunity for both researchers and industry professionals to come together and gain better knowledge, find new partners and discover possible synergies in the following topics: 

 - Agricultural Science and Technology 

 - Automatization, Measurement Techniques and Machinery 

 - Biotechnology and Biosystems Engineering 

 - Economics, Marketing, Management and Logistics 

 - Emerging Energy Technologies 

 - Environmental Science and Technologies 

 - Food Science Safety and Engineering 

 - Industrial Research, Development and Innovation 

 - Waste Management and Utilization 

Date of conference:   25th October 2018 

Conference venue:  Faculty of Engineering University of Szeged, building „A”;  Mars tér 7, Szeged, Hungary  
Conference partner journals: Analecta Technica Szegedinensia (ISSN 2064-7964); Annals of Faculty of Engineering Hunedoara - International Journal of Engineering (ISSN 1584–2665); Acta Technica Corviniensis - Bulletin of Engineering (e-ISSN: 2067 – 3809) 

For more information regarding the deadlines, registration form, registration fee, templates, scientific sessions and scientific committee please visit: 
http://www.mk.u-szeged.hu/english/conference/icostee-2018 

 

Conference e-mail: icostee@mk.u-szeged.hu

  
We would be grateful if you forward this email to your colleagues, researchers, students or industry professionals in order to promote the ICOSTEE 2018. 
 
With best regards,  ICOSTEE 2018 Organizers 

 

Hazai körkép 2018/2

2018. június 20., szerda

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Forradalmasíthatják a mikroműanyag-vizsgálatokat


Az első hazai mikroműanyag-vizsgálatok után ismét a Tisza vízgyűjtőjén vett mintákat vizsgáltak a kutatók. Mikroplasztikok a Tisza-tavat tápláló Eger-patak, a tározón belül található Nagy-morotva, valamint a Tisza folyó Tiszafürednél vett mintáiban is kimutathatók voltak.

Aggasztó jelenség, hogy a nagy mennyiségű műanyag-felhasználás miatt már az édesvizekben is megjelentek az 5 mm-nél kisebb részecskék, vagyis a mikroműanyagok, amelyek környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági veszélyt is jelentenek, hiszen a vízi élőlények szervezetében koncentrálódnak, a felületükön megtapadó szerves szennyezőket (növényvédő szerek, gyógyszermaradványok) pedig a halak szervezetébe juttatják.

 read more ...

Kitekintő 2018/2

2018. június 20., szerda

EFSA-hírek:

 

Fipronil: megjelentek a nyomon követő vizsgálatok eredményei


Az EFSA közzétette azoknak az élelmiszer-adatoknak az elemzését, melyeket tavaly nyáron a fipronil maradványok tojásban történt széles körű kimutatását követően gyűjtöttek.

2017 júliusában a belga hatóságok fipronil maradékokat mutattak ki tojásokban, aminek következtében az Európai Unióban több millió tojást hívtak vissza. A szennyeződést nem engedélyezett állatgyógyászati készítmények baromfitelepeken történő illegális  felhasználása okozta.

A tagállamok több mint 5.000, 2017. szeptember 1. és november 30. között gyűjtött tojás- és csirkeminta eredményeit küldték el az EFSÁ-nak.

 read more ...

Hazai körkép 2018/1

2018. március 13., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Újabb vegyületek a tiltólistán

Január elsejétől újabb anabolikus szteroidok és stimulánsok kerültek fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. A vegyületek egy része eddig különböző étrend-kiegészítők összetevője is volt. A sportolóknak az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel kell az általuk elfogyasztott étrend-kiegészítőket kiválasztaniuk, hogy ne kövessenek doppingvétséget – olvasható a Doppingmentes.hu-n, Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisának honlapján.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistája minden évben január 1-én újul meg. „Nagyon fontos ez a dátum, emlékezzünk csak 2016-ra, amikor a meldonium felkerült a tiltott anyagok közé” – mondta el a Doppingmentes.hu-nak Horváthné Soós Erika, az étrend-kiegészítők vizsgálatát több mint tíz éve végző független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. „A teniszező Marija Sarapova a doppingvétsége során arra hivatkozott, hogy nem követte az aktuális tiltólista változásait, ezért alkalmazta a szert akkor is, amikor annak használata már tilos volt a sportolók számára. Az eltiltás nem is maradt el” – tette hozzá a szakember, aki kiemelte, hogy a tiltólista a legtöbb csoportban nem zárt.

 read more ...

Kitekintő 2018/1

2018. március 13., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor


EFSA-hírek


Felülvizsgált biztonságos 3-MCPD beviteli érték növényi olajokban és élelmiszerekben


Az EFSA szakemberei egy aktualizált tudományos megközelítést alkalmaztak abból a célból, hogy újraértékeljék a 3-MCPD mint élelmiszer-feldolgozási szennyező anyag esetleges hosszú távú káros hatásait a vesére és a férfi termékenységre.

Az élelmiszerekkel elfogyasztott 3-MCPD mennyisége a legtöbb fogyasztó számára biztonságosnak tekinthető, de felmerültek egészségügyi aggodalmak a fiatalabb korú nagy fogyasztók esetében. A legrosszabb esetben tápszert kapó csecsemők bevitele kis mértékben meghaladhatja a biztonságos szintet.

 read more ...

Hazai körkép 2017/4

2017. november 30., csütörtök

Szerző: Szunyogh Gábor


Egyre fontosabb az élelmiszeripar

 

Hogyan támogatja a Földművelésügyi Minisztérium az élelmiszeripart, mire fordítja a NÉBIH az élelmiszer-biztonsági díjat, melyek a legfrissebb piaci trendek és kiskereskedelmi tapasztalatok? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem című konferenciáján nem csak ezt tudhatta meg a szakmai közönség, hanem megismerhetett egy rendkívül izgalmas új projektet is, amelynek célja laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint tudományos kutatómunkával hozzájárulni a halfogyasztás fellendüléséhez.

„Egyre fontosabb szerepet szánunk az élelmiszeripari érdekek képviseletének, tovább küzdünk például az iparszerű élelmiszer-előállítás presztízsének helyreállításáért, valamint azért, hogy az alapvető élelmiszerek az 5 %-os ÁFA-kulcs alá essenek” – mondta el Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a kamara nagy érdeklődéssel kísért előadás-sorozatának legutóbbi, budaörsi állomásán október 24-én. 

 read more ...

Kitekintő 2017/4

2017. november 30., csütörtök

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Listeria Amerikában


Az elmúlt napokban néhány American Airlines és United Airlines járat bizonyos élelmiszer-szolgáltatásait földre kényszerítette a Listeria. A problémában különböző élelmiszer-szolgáltatók érintettek. Mindkét esetben az élelmiszer-előkészítő területeken találtak Listeria baktériumokat. A légiutas-kísérőket arra kérik, hogy következő hónapokban figyeljék magukat, nem jelennek-e meg a Listeria fertőzés tünetei. A tünetek kifejlődése az expozíciót követően akár 70 napba is telhet. Listeria miatt több mint 14 tonna sertéshúst és csirkehúst tartalmazó burritót és wrapet hívtak vissza: A Journey Cuisine-ként ismert denveri Chelsea Food Services körülbelül 28.064 font sertéshúsos és csirkehúsos burritót és wrap terméket hív vissza, melyek Listeria monocytogenes-szel lehetnek fertőzöttek, jelentette be az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és -Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS). Az azonnali fogyasztásra szánt (ready-to-eat, RTE) sertéshúsos és csirkehúsos burritók és wrap tételek különböző időpontokban készültek

 read more ...

Hazai körkép 2017/3

2017. szeptember 20., szerda

Szerző: Szunyogh Gábor

Kihirdették Magyarország Cukormentes Tortáját

Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül ké¬szült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figye¬lem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országház¬ban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismer¬tetésével együtt. A tortát az idén is a független élelmiszer-vizsgáló laboratóriumot is működtető WESSLING Hungary Kft. vizsgálta. 
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figye¬lem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Or-szágos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre az ország bármely cuk-rászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cuk¬rászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a bu¬dapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg. 
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisz¬tet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége.


 

 read more ...

Kitekintő 2017/3

2017. szeptember 20., szerda

Európai tanácskozás a szennyezett tojások miatt

Augusztus 18-ig tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.
A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.
Az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt csúcstalálkozót hívott össze az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be aznap Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

 read more ...

Hazai körkép 2017/2

2017. június 21., szerda

Fontos változás az élelmiszer-automatákon elhelyezett kötelező jelölésekben

 

Szerző: Frum Zsuzsa

 

2017. április 1-jétől a nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automatákon  is kötelező jelölni az allergén anyagokat. A módosítás az előrecsomagolt termékeket (pl. csokoládék, szendvicsek) kínáló gépeket nem érinti, ez esetben továbbra is az élelmiszerek csomagolásán találják meg a vásárlók az információkat.

Az élelmiszer-automatákban árult kávé, tea és egyéb italok esetében a nyomógombok mellett eddig a termék nevét olvashattuk. Emellett, amennyiben édesítőszert is tartalmaz, akkor az erre való utalást (például „Csokoládés cappuccino édesítőszerekkel” vagy „Citromos tea cukorral és édesítőszerrel”), valamint az azoszínezékek jelenlétét is fel kellett tüntetni.

A kötelezően feltüntetendő elemek 2017. április 1-jétől kiegészültek a késztermékben jelen lévő, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolásával. Az előírás teljesítése megoldható a termék neve mellett az allergének felsorolásával (pl. „tejet tartalmaz”) vagy egy kódrendszerrel, amelynek magyarázata jól olvashatóan szerepel az automatán elhelyezett külön táblázatban.

 read more ...

Kitekintő: 2017/2

2017. június 21., szerda

Biztonságosak a bébitápszerek


Szerzők: Zanathy Réka, Szunyogh Gábor

 

 

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) megállapította, hogy a tehén- vagy kecsketejből készült legalább 1,6 g / 100 kcal fehérjetartalmú csecsemőtápszer biztonságos. A jelenlegi uniós jogszabályok szerint a minimális fehérjetartalom 1,8 g / 100kcal.

A tudományos felméréshez az EFSA a 6-12 hónapos korú csecsemők étkezési fehérje követelményeit vizsgálta, figyelembe véve az anyatej fehérjetartalmát a szoptatás első évében és az egészséges európai csecsemők étrendi felméréseiből származó fehérjefogyasztást.

 

Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy az intakt tehén- vagy kecsketej, amely legalább 1,6 g / 100 kcal-os fehérjetartalmú, az erre vonatkozó uniós jogszabályok követelményeinek megfelelően biztonságos, és fogyasztásra alkalmas az egészséges európai csecsemők számára.

Az EFSA olyan tartósított tápszereket is figyelembe vett, amelyek más forrásból származó fehérjét tartalmaznak, mint a tehén vagy a kecsketej, de a rendelkezésre álló adatok nem tették lehetővé, hogy megállapítsák a szójafehérje-izolátumokból vagy fehérje-hidrolizátumokból származó hasonló fehérjetartalmú tápszerek biztonságosságát és alkalmasságát.

 

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170511-0

 read more ...

Hazai körkép 2017/1

2017. március 17., péntek

Szerző:  Frum Zsuzsanna

 

Új almafajta jelölteket mutatott be a NÉBIH

15 új, hazai ültetvényekből származó, rezisztens almafajtát ismerhettek meg szakértők és al­makedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) januári alma fajtabemutatóján, Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat a rezisztens al­mafajták jelentőségéről és lehetőségeiről, majd „laikus” almakedvelőkkel együtt érzékszervi bírá­laton értékelték az új fajtajelölteket.

Az alma az a különleges gyümölcsünk, amelyben a magas táplálkozás-élettani értékek együtt jelennek meg a kiemelkedő élvezeti értékekkel. Az alma faj­taújdonságok fogyasztási és élvezeti értékéről érzék­szervi bírálatok során győződik meg minden évben a NÉBIH. Ezúttal a hatóság 15, a NÉBIH fajtakísérleti állomásairól és hazai ültetvényekből származó re­zisztens almafajtát mutatott be.

A hazai almatermesztés rendkívül gazdag fajtakínálat­ra támaszkodhat. Ebben jelentős szerep jut az ellenál­ló, úgynevezett rezisztens almafajták termesztésének, ez ma világszerte a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata. Jelentőségük, hogy csökkentett vegyszer­használatot tesznek lehetővé, ökológiai- és bio term­esztésre különösen alkalmasak, ezáltal – a környeze­tet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – még egészségesebb gyümölcs termelését teszik le­hetővé. A rezisztens almafajták felhasználása igen vál­tozatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőlük, de termeszte­nek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

 

 read more ...

Kitekintő 2017/1

2017. március 17., péntek

Szerző: Zanathy Réka, Szunyogh Gábor

 

Fertőző fagyasztott ku­tyaeledel: az embereket is érintheti a veszély

Az amerikai Blue Ridge Beef vállalat 4 államban is visszahívja nyers, fa­gyasztott pulyka állate­ledelét, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy Listeria monocytogenes bak­tériummal szennyezett. A visszahívást az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivata­la kezdeményezte a ter­mékből történő mintavé­tel és bevizsgálás után.

A Listeria monocytoge­nes nem csak a termék­ből fogyasztott állatokat betegítheti meg, hanem azokat az embereket is érintheti a fertőzés, akik érintkeztek a termékkel, és nem mostak utána megfelelően kezet, vagy nem tisztították le meg­felelően a pultot azokat az eszközöket, amelyek­kel adagolták az eledelt.

Felhívták a vásárlók fi­gyelmét arra, hogy aki a közzétett címkével ellátott termékek vala­melyikét megvásárolta, azonnal hagyja abba az állatoknak való adago­lását, és vigye vissza a vásárlás helyére, vagy dobja ki.

A liszteriózis csak nagy számú baktériumot tar­talmazó élelmiszerek fogyasztása, illetve az azokkal való érintkezés esetén alakul ki, tünete­inek megjelenése eltart­hat akár 70 napig is. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, has­menés, a hasi görcsök és a láz. Különösen ve­szélyes a terhes nők, az idősek, a gyermekek és a legyengült immunrend­szerű emberek esetében.

https://www.efsa.europa.eu/en/news

 read more ...

Hazai körkép 2016/4

2016. december 5., hétfő

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Az élelmiszer-biztonság tudományos népszerűsítése

A szeptember 30-án szervezett Kutatók Éjszaká­ján a WESSLING Hungary Kft. független vizsgáló­laboratórium több programmal is részt vett, ezek középpontjában pedig az élelmiszerek vizsgálata, az élelmiszer-biztonság állt.

Az ELTE lágymányosi épülettömbjében az egye­tem és a WESSLING fenntartásában működő Elvá­lasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratóriumunk (EKOL) paprikaversenyt rendezett: az érdeklődők megismerkedhettek az analitikai kémia legalapve­tőbb eszközeivel, megnézhették, hogyan is történt egy igazi, laboratóriumi mérés, nevezetesen a pap­rikák erősségének a mérése. Rengeteg méregerős paprika érkezett a laboratóriumba, és a szervezők nagy örömére számos általános és középiskolás is ellátogatott a rendezvényre.

 read more ...

Kitekintő 2016/4

2016. december 5., hétfő

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Visszahívások Ame­rikában: fagyasztott eper, kekszek

A Ramadan City, egyip­tomi székhelyű Nem­zetközi Mezőgazdasági Termelő és Feldolgozó Társaság (The Interna­tional Company for Ag­ricultural Production & Processing, ICAPP) fa­gyasztott eper tételeket hív vissza önként, válasz­ként az Egyesült Államok több államára kiterjedő Hepatitis A járvánnyal kapcsolatos folyamat­ban lévő vizsgálatokra.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyele­tének (FDA) vasárnapi visszahívási bejelenté­se megállapította, hogy a társaság a lépést az FDA-val egyeztetve tet­te meg, mert Hepatitis A vírust mutattak ki négy olyan fagyasztott eper tételben, melyeket az ICAPP exportált az USA-ba. A szövetségi ügynök­ség hozzátette, hogy az ICAPP szorosan együtt­működik az USA-ban található forgalmazóival annak biztosítása érde­kében, hogy a visszahí­vás hatékony legyen.

Food Safety News

http://www.foodsafetynews.com/

 read more ...

Kitekintő 2016/3

2016. augusztus 26., péntek

Szerző: Szunyogh Gábor
 
Feldolgozásból származó szennyeződések növényolajokban és élelmiszerekben

 A pálmaolajban és más növényolajokban, margarinban és bizonyos feldolgozott élelmiszerekben található glicerin-bázisú, feldolgozásból származó szennyeződések egészségügyi szempontból aggodalomra adnak okot az átlagos fogyasztók számára valamennyi fiatal korosztályban, és a nagy fogyasztók számára valamennyi korosztályban.
Az EFSA értékelte a következő anyagok közegészségügyi kockázatát: glicidli-zsírsav-észterek (GE), 3-monoklórpropándiol (3-MCPD), 2-monoklórpropándiol (2-MCPD) és zsírsav-észtereik. Ezek az anyagok az élelmiszer-feldolgozás során képződnek, különösen akkor, ha a növényi olajokat magas hőmérsékleten (kb. 200 °C) finomítják.

 read more ...

Hazai körkép 2016/3

2016. augusztus 26., péntek

Szerző: Szunyogh Gábor

Konferencia a cukorfogyasztásról

Cukorfogyasztás-csökkentés: egészségpolitikai célok és lehetőségek a táplálkozástudomány, az élelmiszerbiztonság, a technológia és a versenyképesség tükrében” címmel rendezett konferenciát az ÉFOSZ (Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége) 2016. június 8-án, Budapesten.
 
A rendezvény célja az volt, hogy az előadók és a résztvevők a lehető legtöbb oldalról megvitathassák napjaink egyik aktuális táplálkozástudományi és népegészségügyi kérdését, valamint tájékozódjanak mindazokról a lehetőségekről és kötöttségekről, amelyek a termékfejlesztés gyártói oldalának mozgásterét meghatározzák.

A csaknem száz fő részvételével lezajlott konferencia megfelelő mélységű háttér-információt biztosított az érintettek számára az Európai Unió által szorgalmazott cukorfogyasztás-csökkentési program hazai megvalósításához.

 read more ...

Hazai körkép 2016/2

2016. június 7., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor

 
Középpontban a csapvíz

A Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) a víz világnapja alkalmából a csapvízről rendezett kerekasztal-beszélgetésén többek között arra kereste a választ, miért annyira népszerű a palackos víz (annak ellenére, hogy sokkal drágább a csapvíznél), illetve valóban veszélyes-e a klór és az arzén.
A MAVÍZ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen részt vett Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, dr. Laky Dóra docens, a Budapesti Műszaki Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékéről, Major Éva, a Fővárosi Vízművek vízminőségi és környezetvédelmi igazgatója, Vargha Márta, az ÁNTSZ-OTH vízhigiénés és vízbiztonsági osztályának vezetője, Varga Gábor, a Gaja Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Zsebők Lajos, a Vízmű Panoráma főszerkesztője, a beszélgetés moderátora, illetve Szigeti Tamás János, a független vizsgálólaboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.
A beszélgetés során a jelenlévők számba vették a csapvízfogyasztás előnyeit (biztonságosabb, egészségesebb, leginkább környezetkímélő, olcsóbb, mindig friss) és hátrányait (utazás közben, benzinkúton sokszor csak az ásványvizet tudjuk választani, ugyanígy az iskolákban nincs kitéve víz az asztalra napközben). 

 read more ...

Hazai körkép 2016/1

2016. március 18., péntek

Szerző: Szunyogh Gábor

 

 Vajakat vizsgált a NÉBIH

 

Vajakat ellenőrzött januári Szupermenta teszt­jén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Élelmiszerbiztonsági szempontból vala­mennyi termék megfelelt az előírásoknak, egyéb szabálytalanságok azonban ezúttal is előfordul­tak. Összesen 11 termék esetében kellett hatósá­gi eljárást indítani: négynél súlyos minőségi hiba, míg hét vajnál jelölési probléma miatt.

 

A hazai boltok kínálata alapján 19 előállító 33 külön­böző termékét vizsgálták meg a NÉBIH szakemberei, amelyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek biztonsági és minőségi paraméterek mentén. Bizton­sági szempontból a peroxid számot mérték a hatóság munkatársai, amiből a termékek avasságára lehet kö­vetkeztetni. E téren nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan nem találtak szabálytalanságot a termékek növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem.

 

Hazai körkép 2015/4

2015. december 8., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Műtrágya helyett bioszén

Magyarország az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszfátgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítójává is válhat - mindezt az Európai Bizottság képviselői erősítették meg a Refertil-projektet lezáró nemzetközi konferencián Toledóban, ahol a WESSLING Hungary Kft. is bemutatta vizsgálati eredményeit. Egy héttel később Magyarországon is megszervezték a projekt zárókonferenciáját.

 

A 2015. szeptember 30-án lezáruló magyar vezetésű, tervezésű és az Európai Unió 28 tagállamára kiterjedő Refertil-projekt során kifejlesztett és letesztelt technológia és biotermékek új technikai, gazdasági és környezetvédelmi megoldást jelentenek az Unió nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére; a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás növelésére.

 read more ...

Kitekintő 2015/3

2015. szeptember 30., szerda

Az öt legveszélyesebb élelmiszer-eredetű patogén az USA-ban. Visszahívták a bébispenótot a magas kadmiumszint miatt. Mandula pasztőrizálása vegyszerek nélkül. Nincs megbízható tudományos bizonyíték a nyers tej pozitív egészségügyi hatásáról. Glifozát: Az EFSA értékeli az IARC eredményeit. Afrikai sertéspestis: az EFSA kombinált elszigetelési intézkedéseket javasol. Törökországban az élelmiszeripari létesítményeknek csak a tizede regisztrált.

 read more ...

Hazai körkép 2015/3

2015. szeptember 30., szerda

Szerző: Szunyogh Gábor


Biztonságos a magyar élelmiszer és a takarmány. Nemzetközi talajismereti verseny Magyarországon. NÉBIH akció: újabb cukrászüzemre került ki átmenetileg a „zárva” tábla. Az ÉVIK szeptember 3-i szerkesztőbizottsági ülése. Élelmiszer-vizsgálati sorozat a Laboratorium.hu ismeretterjesztő honlapon.

 read more ...

Hazai körkép 2015/2.

2015. június 30., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Jubilált a Hungalimentaria: Nagy sikerrel zárult az élelmiszer-tudomány legnagyobb seregszemléje -  Életre kelt az Élelmiszer:17. alkalommal rendezték meg a Szakma Napját - Esélyt az Ételnek Nap – Élelmiszerfeleslegből készítettek 5000 adag ételt - Összefogás az élelmiszer-pazarlás ellen

 read more ...

Kitekintő 2015/2.

2015. június 30., kedd

Az amerikai hatóság betiltotta néhány indiai készétel forgalmazását - Ketten meghaltak, és tizennyolcan megbetegedtek - egy ohioi szalmonellajárványban - Az élelmiszerek akrilamidtartalma egészségügyi probléma - A dioxinokkal kapcsolatos új kockázatértékelést tervez az EFSA - Adatokat kér az EFSA a méhekre ártalmas növényvédő szerekkel kapcsolatban.  read more ...

Hazai körkép

2015. március 31., kedd

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Eredményes volt a CCMAS nemzetközi konferencia; Az élelmiszerkémia biztonságos megíté­lése; Romlott a technológiai fegyelem a vendég­látásban; Innovációval megtörhető a lemaradás!; Hungalimentaria tízedik alkalommal! – Mindannyian fogyasztók vagyunk; Gabonakonferencia Budapesten.

 read more ...

Hazai körkép 2014/4

2015. január 9., péntek

A rövid ellátási láncok jelene és jövője, az önkormányzatok lehetőségei

A Budapesti Francia Intézet által évek óta megrendezett Kör­nyezetvédelmi Hónap keretében 2014. november 13-án került sor az idei nemzetközi konferenciára, amelynek egyik legfőbb üzenete, hogy a rövid ellátási láncok (REL) körébe gyakorla­tilag mindenkit be lehet vonni, mert véget ért az elkülönülés kora: most már a nagy áruházláncok is érdeklődnek a REL iránt. 

 

Kitekintő

2015. január 9., péntek

Növényvédő szerek az új-zélandi bébiételekben - Egy friss, a kormányzat által támogatott vizsgálat sze­rint az új-zélandi bébiételek nyolcszázszor több növény­védő szert tartalmaznak, mint Európában. A vizsgálat ered­ményeit és az észlelt kocká­zat mértékét, ami az új-zélan­di gyermekeket fenyegetheti December 4.-én ismertette a wellingontn-i parlamentben Dr. Meriel Watts az aotearoa-i Növényvédő szer Cselekvé­si Hálózat (Pesticide Action Network) tagja és Alison Whi­te a Biztonságos Élelmisze­rért Mozgalomtól (Safe Food Campaign). A felszólalásukat egy 4300 aláírást tartalmazó korábbi petíció nyomatékosít­ja, amelyben az aláírók zéró toleranciát kértek a növény­védő szer maradványokra bébiételekben ez évben az új-zélandi parlamentben.

 read more ...

Kitekintő - 3. szám

2014. október 1., szerda

Szerző: Szunyogh Gábor


Szigorúbbá válik a biszfenol besorolása - Növekvő antimikrobiális ellenállás - Peszticidek és védett termények – az EFSA környezetvédelmi kockázatértékelési útmutatója - Éttermi viselkedésformák - Kanadában nem tartanak az akrilamidtól - USA: Mindenki számára elérhatő Salmonella-adatbázis - Hepatitis A vírust találtak Új Zélandon  - Németország: kevesebb a Szalmonella a pulykában - Alacsony radioaktivitást mértek egy Hong Kong-i teaszállítmányban

 

Kitekintő - LX. évfolyam, 1. szám

2014. március 24., hétfő

Sertésjárványok, átlátható eredetmegjelölés, új EFSA-kihívások, jelentés a marhahústesztről, konyhasótartolom-csökkentés és túlzott koffeinfogyasztás, növényi génbankok, fenntartható halászat. Külföldi híreink.

 

Kanada: Sertésvakcina a járványos hasmenés ellen

 

A kanadai szövetségi kormány eddig már több mint 29 millió dollárt fordított a sertésbetegségek által okozott károk csökkentésére, amibe beleértendő a biológiai biztonsági szabványok és a legjobb menedzsmentgyakorlatok farmon belüli megvalósítása is.

 

 

Németország: Átlátható regionális eredetmegjelölés

 

A fogyasztók túlnyomó többsége szeretné biztosan tudni, hogy az általa megvásárolt élelmiszer az ország melyik tartományából származik, de
ennek jelölése még mindig nem egységes.  

 

 

EU: Sertésbetegség ütötte fel a fejét Litvániában

 

Dél-Litvániában 2014. január 24-én afrikai sertéspestist fedeztek fel két vadkanban, ezért az Európai Bizottság gyorsan megtette a szükséges
védelmi intézkedéseket az érintett terület pontos körülhatárolására.

 

EU: Új év, új kihívások

 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legfontosabb stratégiai célja továbbra sem változik: a saját tudományos munkája iránti bizalom
fenntartása és növelése.  

 

Egyesült Királyság: Jelentés a marhahús tesztről

 

Az Élelmiszer-szabványosítási Hivatal (FSA) 2013 februárjában kiterjedt ellenőrzést rendelt el az egész Egyesült Királyságban annak biztosítására, hogy
az élelmiszerláncba és az értékesítési hálózatba bekerült marhahús-készítmények jelölése megfeleljen a valóságnak. 

 

Egyesült Királyság: detektívek a húsüzemekben?

 

Az Élelmiszer-szabványosítási Hivatal (FSA) tanulmányt készített a húsüzemek ellenőrzési és felügyeleti rendszerének továbbfejlesztésére.

 

 

Egyesült Államok:  A konyhasótartalom csökkentése éttermekben

 

Egyre több amerikai nem otthon, hanem „házon kívül”, például gyorséttermekben fogyasztja ebédjét, legalább heti négy-öt alkalommal.  

 

Egyesült Államok: Káros lehet-e a túlzott koffeinfogyasztás?

 

Az utóbbi évtizedben meghódították a piacot a koffeinnel dúsított energiaitalok és élelmiszerek. 

 

A növényi génbankok új szabványa

 

Mintegy 1750 génbank a világon több mint 7 millió mintát őriz az élelmezési célú növények magvaiból, szöveteiből és más szaporító anyagaiból, a vad rokon növényekével együtt.

 

 

A fenntartható halászatért

 

Dél-Korea kormánya, valamint az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) 2014. január 31-én egyetértési nyilatkozatot írt alá a felelős halászat és vízkultúra előmozdítására a fejlődő országokban annak a Magatartási
Kódexnek az alapján, amelyet a FAO tagállamok 1995-ben fogadtak el.

 
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK

HIRDETÉSEK