Hazai Körkép 2019/4



Elértek a tótól az asztalig: kitűnő a magyar hal!

Pozitív eredményt hozott Magyarország első olyan átfogó kutatása, amelynek során a halastavak szennyezettségét, a halakban található szerves és szervetlen szennyező vegyületeket, a feldolgozás és szállítás hatásait, a mikrobiológiai kockázatokat vizsgálták.

Innovációs laboratóriumi díjakat adtak át Budapesten
 
Gumikopás-vizsgálat, 3D-s emisszómérés, vákuumos szűrőrendszer: immár tizenkettedik alkalommal honorálta a WESSLING-csoport munkatársai előremutató, a megrendelők számára is rendkívül hasznos ötleteit, ezúttal Budapesten, a WESSLING Tudásközpontban.

Gumiabroncsok kopásának mérése


A vegyész Siema Lange és a vegyi technikusi képzettségű Jonas Holtgreve kapta az egyik díjat autógumikról lekopó mikroműanyagok mérése során bizonyított kiváló munkájáért. A laboratóriumi elemzések és mikroműanyagokkal kapcsolatos szaktudás terén a WESSLING egyike a terület  legnevesebb európai képviselőinek, Magyarországon ugyancsak élen járunk a mikroműanyag-kutatásban.

3D-nyomtatók az emissziómérésben

A szintén vegyészmérnök André Schmitz úttörő új módszereket kísérletezett ki emissziómérésre, amelyhez 3D-nyomtatót is használ: ezért az eredményért érdemelte ki a WESSLING újítók díját. A WESSLING egyike azon kevés laboratóriumoknak, amelyek ezen a területen is tevékenykednek. Az újításnak köszönhetően kapott információk alapján a vásárlók teljes körű tanácsadásban részesülnek, és megfelelően optimalizálhatják a 3D-nyomtatóikat saját üzletmenetük és üzletfeleik számára.

Új vákuumos szűrőrendszer talajmintákhoz

Még egy elképzelést díjaztak a budapesti ceremónián: Francis Bourdon, Fabienne Loisel, Sabrina Slimani és Audrey Goutagnieux (a WESSLING Franciaország lyoni telephelyének munkatársai) új vákuumos szűrőrendszert dolgoztak ki a talajminták előkészítésére. Egy üveggyár közreműködésével új tölcséreket készíttettek, és ezekből maguk építették meg a rendszert. Az újítás jelentős mértékben meggyorsítja a minták laboratóriumi előkészítésének idejét, és megkönnyíti a laboratóriumi munkát, hiszen így már nem kell a továbbiakban súlyos nehéz berendezéseket használni a tisztításkor. A korábbi technológiához képest 50 mintával többet kéepsek naponta megszűrni, ennek köszönhetően az ügyfelek hamarább jutnak hozzá az eredményekhez.

Ésszel a kosárba! – laboratóriumi cikksorozat az élelmiszer-biztonságért

Az Ésszel a kosárba! kampány célja, hogy se-gítsen a fogyasztóknak, minél biztonságosabb termékeket vásárolni. A Laboratorium.hu  tudományos weboldal cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független labo-ratórium szakértői számolnak be a több millió élelmiszerminta vizsgálata után szerzett tapasztalataikról.

Élelmiszerbiztonsági helyzetkép az Európai Unióban: elkészült a 2018-as RASFF jelentés

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) 2018-ban közzétett csaknem négyezer bejelentésnek csupán 1%-a vonatkozott magyar előállítású termékre – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 162 hazai vonatkozású ügy főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez; zöldséghez, gyümölcshöz; valamint gabonafélékhez és sütőipari termékekhez kapcsolódott.

Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

Budapesten, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK-en) első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet. A minősítés csodaszarvassal illusztrált arany fokozatát hét, tejfölt előállító cégnek adták át.

A ketchupok Szupermenta tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára


Ketchupokat vizsgáltak a Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A hivatal munkatársai összesen 38 terméket vontak ellenőrzés alá, amelyek közül 19 tartósítószerrel,  19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült. A vizsgálat 25 ketchup esetében tárt fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat.

Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia veszélye világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről.

Minőségi és jelölési hiba is bőven akadt a debrecenik Szupermenta tesztjén


A nyári grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgálta a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

 

 


Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok