Kitekintő 2019/3
EFSA hírek
Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben az EU-ban
Már elérhető az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról szóló éves EU jelentés legfrissebb kiadása. Az élelmiszerminták majdnem 96%-a növényvédőszer-maradékoktól mentesnek bizonyult, vagy csak nyomnyi mennyiségeket tartalmazott, amely a törvényileg megengedett szint alatt maradt. Az EFSA körülbelül 80.000, a 28 EU tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában vett minta eredményeit elemezte.
Átütemezik a cukrokra vonatkozó vélemény kiadását a hatalmas adatmennyiség feldolgozása érdekében
Az EFSA frissítette az étrendi cukrokra vonatkozó tudományos tanács kiadásának ütemtervét az összegyűjtésre, elemzésre és értékelésre váró bőséges adatmennyiség és tanulmány miatt. Az EFSA megállapodott a határidő meghosszabbításáról azzal az öt európai országgal, amelyek a tudományos szakvéleményt kérték, és az a célja, hogy 2020 végére előálljon egy nyilvános konzultációra kész tervezet, majd 2021-ben véglegesítse a munkát.
Az EFSA új tanácsot adott ki a foszfátokkal kapcsolatban
Az élelmiszerekből származó összes foszfátbevitel biztonságosságuk újraértékelése után meghaladhatja az EFSA által megállapított biztonságos szintet. Az EFSA tudósai maximális megengedett szintek bevezetését is javasolják a táplálékkiegészítőkben adalékanyagként alkalmazott foszfáttartalom csökkentése érdekében, mivel az ezeket rendszeresen szedők veszélyben lehetnek.
Élelmiszer-biztonsági hírek
Sok holland szarvasmarha telepen Campylobactert és E. colit találtak a kutatások
Sok holland szarvasmarha telepen Campylobactert és E. colit találtak a kutatások
A Fraunhofer az UV-fénnyel történő fertőtlenítésen dolgozik
A német intézet tudósai az ultraibolya fényt kibocsátó diódák (UV LED-ek) felhasználási lehetőségeit vizsgálják baktérium DNS elpusztítására. A Fraunhofer kutatói azt vizsgálják, hogy a higanyt tartalmazó hagyományos lámpák lecserélhetők-e ultraibolya fényt kibocsátó diódákra. A technológia alkalmas a sörfőzéshez használt víz, palackozott sör kupakok, valamint üdítőitalok és ásványvíz fertőtlenítésére a palackozási folyamat során.
Cikk letöltése
Teljes szám letöltése
Korábbi lapszámok