Kitekintő 2019/3EFSA hírek

Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben az EU-ban

Már elérhető az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról szóló éves EU jelentés legfrissebb kiadása. Az élelmiszerminták majdnem 96%-a növényvédőszer-maradékoktól mentesnek bizonyult, vagy csak nyomnyi mennyiségeket tartalmazott, amely a törvényileg megengedett szint alatt maradt. Az EFSA körülbelül 80.000, a 28 EU tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában vett minta eredményeit elemezte.

Átütemezik a cukrokra vonatkozó vélemény kiadását a hatalmas adatmennyiség feldolgozása érdekében

Az EFSA frissítette az étrendi cukrokra vonatkozó tudományos tanács kiadásának ütemtervét az összegyűjtésre, elemzésre és értékelésre váró bőséges adatmennyiség és tanulmány miatt. Az EFSA megállapodott a határidő meghosszabbításáról azzal az öt európai országgal, amelyek a tudományos szakvéleményt kérték, és az a célja, hogy 2020 végére előálljon egy nyilvános konzultációra kész tervezet, majd 2021-ben véglegesítse a munkát.

Az EFSA új tanácsot adott ki a foszfátokkal kapcsolatban

Az élelmiszerekből származó összes foszfátbevitel biztonságosságuk újraértékelése után meghaladhatja az EFSA által megállapított biztonságos szintet. Az EFSA tudósai maximális megengedett szintek bevezetését is javasolják a táplálékkiegészítőkben adalékanyagként alkalmazott foszfáttartalom csökkentése érdekében, mivel az ezeket rendszeresen szedők veszélyben lehetnek.

Élelmiszer-biztonsági hírek

Sok holland szarvasmarha telepen Campylobactert és E. colit találtak a kutatások

Sok holland szarvasmarha telepen Campylobactert és E. colit találtak a kutatások

A Fraunhofer az UV-fénnyel történő fertőtlenítésen dolgozik

A német intézet tudósai az ultraibolya fényt kibocsátó diódák (UV LED-ek) felhasználási lehetőségeit vizsgálják baktérium DNS elpusztítására. A Fraunhofer kutatói azt vizsgálják, hogy a higanyt tartalmazó hagyományos lámpák lecserélhetők-e ultraibolya fényt kibocsátó diódákra. A technológia alkalmas a sörfőzéshez használt víz, palackozott sör kupakok, valamint üdítőitalok és ásványvíz fertőtlenítésére a palackozási folyamat során.

 

 


Cikk letöltése

 

Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok