Hazai Körkép 2019/3Alacsony a halastavak mikroműanyag-koncentrációja

A mikroműanyagok környezeti elterjedtsége és élettani hatásaik egyelőre kevéssé ismertek, ezért a Wessling Hungary Kft. független laboratóriumának, illetve a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói elővigyázatosságra és a folyamatos monitoringtevékenység fontosságára hívják fel a figyelmet. 

Egyetem és laboratórium együttműködése

A legkorszerűbb laboratóriumi eszközöket és módszereket ismerhetik meg a Debreceni Egyetem mérnök hallgatói az Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Wessling Hungary Kft. új együttműködése révén.

A Kicsi Gesztenye is eljutott a laborba

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjnyertes alkotását ezúttal is a WESSLING Hungary Kft. élelmiszer-vizs-gáló laboratóriumában ellenőrizték. A vizsgálatok ezúttal is megerősítették, hogy a torta nem csak finom, hanem egészséges is, nem tartalmaz hozzáadott cukrot – jó választás lehet az édességre vágyó cukorbeteg egyéneknek is.

Izotóp a vízben

Az ember szervezetébe számtalan helyről kerülhet ionizáló sugárzást kibocsátó anyag, például élelmiszerekkel, s azon belül is az ivóvízzel is. Nem véletlen, hogy a vizek radiokémiai vizsgálatát szigorú rendeletek írják elő, ugyanakkor európai szinten is csak néhány laboratórium képes elvégezni az ilyen irányú vizsgálatokat.

Ételek a meleg nyári napokban

Miért romlanak meg hamarabb az élelmiszerek, ha azokat nem a hűtőszekrények üzemi hűmérsékletén tárolják, hanem kiteszik a nyári meleg időjárás hatásainak? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtési láncnak? Hogyan és mit vizsgálnak az élelmiszerekben? A Laboratorium. hu tudományos hírportál válaszai.

Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszer segítheti a vásárlókat a jövőben

A NÉBIH 2018-as reprezentatív felmérésének eredményeként kimutatható társadalmi elvárás összhangban áll a kormány azon céljával, miszerint egyértelművé kell tennünk a vásárlók számára, hogy a számtalan élelmiszer közül melyiket érdemes választani, melyikben bízhatnak meg. Erre nyújthat megoldást egy hatósági tanúsítással rendelkező, minőséget garantáló élelmiszerekhez kapcsolódó védjegy – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a védjegybemutató sajtótájékoztatón.

Elkészült a keserű likőrök Szupermenta rangsora

Keserű likőröket vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A hatóság laboratóriumában – többek között – a 26-féle termék alkohol-, cukor-, réz-, valamint metanol-tartalmát mérték, de nem maradhatott el a jelölések és a nyomon követés ellenőrzése sem. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden likőr megfelelt az előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban 14 termék (7 előállító) esetében további intézkedésekre volt szükség.

Ismét Budapesten ülésezett a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága

2019. május 27-31. között tartotta 40., jubileumi ülését Budapesten a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó szakbizottság éves találkozóinak 1972 óta Magyarország ad otthont és ezzel együtt az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

Élelmiszerbiztonság: Magyarországon rend van

A fejlett gazdaságokban a vásárlók alapvető elvárása, hogy az élelmiszerek a kedvező élvezeti- és táplálkozás-élettani értékük mellett élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. Az EU-s polgárok e téren szerzett tapasztalatait foglalja össze a legfrissebb Eurobarometer kutatás.

 

 


Cikk letöltése

 

Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok