Kitekintő 2019/2

2019. június 28., péntek

 

EFSA hírek

Állatgyógyászati szermaradékok: továbbra is magas megfelelőség

Az állatgyógyászati készítmények és szennyezők maradékainak jelenlétére vonatkozó monitoring adatok állatokban és állati eredetű élelmiszerekben az ajánlott biztonsági szintek betartásának magas arányát mutatják. A tiltott anyagok jelenléte szintén alacsony volt.

 

Nincsenek jelei az antimikrobiális rezisztencia lassulásának

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közzétett adatok azt mutatják, hogy hogy az állatok és emberek között terjedő betegségek, mint például a kampilobakteriózis és a szalmonellózis kezelésére használt antimikrobiális szerek egyre kevésbé hatékonyak.

 

 

Food Safety News

Matricák vs. tamponok kutatás szerint a ragasztás jobb, mint a törlés

Ha az élelmiszerbiztonságról van szó, a kórokozók detektálása az élelmiszergyártás területein döntő fontosságú. Habár a gépek, kemény felületek és egyéb környezeti elemek tamponálása jól bevált, modern mintavételi módszerként jó szolgálatot tett a kimutatásban, számos hátránya van a közelmúltban az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Applied and Environmental Microbiology (Alkalmazott és környezeti mikrobiológia) című lapjában közzétett kutatás szerint.

 

Forradalmian új technológia a kórokozók elleni küzdelemben

Mi lenne, ha a friss termény felszínén lévő potenciálisan káros baktériumok 99%-át egyetlen gombnyomással egy perc alatt el lehetne pusztítani? A fogyasztóknak méretben és működésben a mikrohullámú sütőkhöz hasonló készülékeik lehetnének, míg az éttermek és élelmiszer-feldolgozók a gyártási és feldolgozási soraikba beépített nagyobb eszközök állnának rendelkezésre. Nem kellene víz, nem lenne hulladék, nem lenne antimikrobiális rezisztencia, minimális lehetne a vegyszermaradék és igéretes lehetne a fenntarthatóság úgy, hogy mindössze egy kevés áramra és levegőre lenne szükség. Mindez elképzelhetővé vált a Marylandi Egyetemen (UMD) folytatott, az alacsony hőmérsékletű plazma-tudományra fókuszáló, innovatív kutatásnak köszönhetően.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük