Hazai Körkép 2019/2

2019. június 28., péntek

Milyenek lesznek a jövő élelmiszerei?


A fogyasztók megfelelő tájékoztatására hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság meghatározó szakemberei az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon.

 

Élelmiszer-biztonság: növekvő bizalom, hiányos ismeretek


A lakosság egyre jobban bízik az élelmiszerbiztonsági hatóságban, de a NÉBIH Tudáspróbájából kiderült az is: a további tájékoztatásnak még bőven van helye. Mi mindent tett a hatóság a lakosság élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tájékoztatásáért, és mire készül egy független laboratórium ugyanezzel a céllal?

 

Oldhatatlan csomagolóanyag nem létezik


A csomagolóanyagokból kioldódó anyagok veszélyesek lehetnek az ember egészségére, életünk során tekintélyes mennyiséget fogyasz-tunk el a káros vegyületekből, pl. lágyítók, toxikus fémek, színezékek, monomerek, oligomerek stb., derült ki a nyomda- és a csomagolóipar legfontosabb seregszemléjén.

 

 

NÉBIH-hírek:

 

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a NÉBIH

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100% tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak. A NÉBIH kötelezte a forgalmazót a tönkölybúza liszt megnevezésű termékek forgalomból való kivonására, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.


Tájékoztató oldalt indít a NÉBIH a termékvisszahívásokról

Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldalán elérhető kereshető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak.


Hibák sokaságát tárta fel a Szupermenta zabkása tesztje

A kedvelt reggeli termékek közül ezúttal 17 zabkása komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A „hatósági kosárba” csokoládés és csokoládé ízű, valamint natúr zabkásák kerültek. A szakemberek többek között a mikotoxin és növényvédőszer jelenlétét, valamint a termékek cukor-, fehérje- és allergén tartalmát ellenőrizték. DON toxin szennyezettség miatt két zabkását már a teszt legelején ki kellett zárni, összesen 14 esetben pedig jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.

 

 

 

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük