A növényvédőszer-maradék expozícióbecsléséhez használt fogyasztási adatok bizonytalanságának néhány kritikus eleme

2017. november 15., szerda

Szerzők: Szenczi-Cseh Júlia, Biró Lajos, Arató Györgyi, Ambrus Árpád

 

1. Összefoglalás

 

A növényvédő szerek felhasználási engedélyének kiadása előtt meg kell győződni arról, hogy a kezelt termékekben maradó szermaradék nem káros az emberi szervezetre és a környezetre. A fogyasztókat érő növényvédőszer-maradék expozíció számított értékét számos bizonytalansági tényező befolyásolja. Cikkünkben a fogyasztott élelmiszerek mennyiségének becslését befolyásoló paraméterek közül az ételadagokat feltüntető képeskönyv használatával, a fogyasztott élelmiszerek felmérésekor a közölt élelmiszerek összetételének behatárolásával, a kérdezett személy testtömegmérésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk.

Az elemzés alapját a kikérdezés során kapott közelítő információ figyelembevételével megválasztott sztenderd élelmiszerkiszabatok, valamint a pontosan ismert élelmiszer-összetevők és mennyiségeik alapján, bifentrin szermaradékadatok felhasználásával, számított napi fogyasztói expozíció képezte. Az eredmények azt mutatják, hogy kellő dietetikusi ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező szakemberek közreműködésével, a jelenleg Magyarországon folyamatban lévő fogyasztási tényező (EU-MENU) felmérésben alkalmazott, NutriComp szoftver és adatbázis segítségével kapott expozíciós adatok nem térnek el szignifikánsan a fogyasztott élelmiszerek összetételének és mennyiségének ismeretében számított napi expozíciótól. A naponkénti eltérések átlagos fogyasztási adatok számításakor várhatóan kiegyenlítik egymást. Feltételezhetjük tehát, hogy a felmérés során kapott adatok megbízható információt adnak a magyar fogyasztók átlagos napi expozíciójának számításához.

 

2. Bevezetés

A növényvédő szerek használata elkerülhetetlen annak érdekében, hogy Földünk növekvő lakossága számára megfelelő minőségű és mennyiségű termény álljon rendelkezésre. 2050-re előreláthatóan 9,1 milliárd ember ellátásáról kell gondoskodni. A növényvédő szerek döntő hányada toxikus vegyület. Nemkívánatos mellékhatásaik kiküszöbölésére, minimalizálására széleskörű elővizsgálatok alapján meghatározott alkalmazási körülményekhez kötik felhasználásukat. A kísérleti eredmények engedélyezést megelőző értékelésének fontos része a fogyasztók növényvédőszer-maradék krónikus és akut kitettségének (expozíciójának) a meghatározása, ami nemzetközi és nemzeti szinten, az USA kivételével, determinisztikus módszerrel történik.

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük

 Sorrend 
< ELŐZŐ 1 / 1 KÖVETKEZŐ >
    File Feltöltés dátuma Size  
A növényvédőszer-maradék expozícióbecsléséhez használt fogyasztási adatok bizonytalanságának néhány kritikus eleme 11. 15. 2017 12:10 484 K
< ELŐZŐ  1 / 1  KÖVETKEZŐ >