Szemkamerás módszerek alkalmazása az élelmiszer-kutatásban

2017. június 15.

Szerzők: Gere Attila, Mahmoud Said Rashed, Kókai Zoltán, Sipos László

Kulcsszavak: szemkamera, szemmozgás, érzékszervi vizsgálat, PCCR-rendszer, AOI, fixáció, GDA-címke

1. Összefoglalás 
A szemkövetés-vizsgálat egy széles körben alkalmazott eszköz az emberi tekintet irányának követésére. A szemkamerák nagymértékű műszaki fejlődésének következtében napjainkban számos új alkalmazási terület létezik. Ezek egyike az az élelmiszer-kutatás, ahol sok kérdést meg lehet válaszolni a szemmozgás vizsgálatával. A módszer nem csak az élelmiszer-marketingben, hanem az érzékszervi vizsgálatokban és a fogyasztói tanulmányokban is alkalmazható. Cikkünkben az volt a célunk, hogy bemutassuk a szemkamerás vizsgálatok elvét a fő szemmozgásokkal együtt, és leírjuk a mért változók jelentését. Ezen kívül bemutatunk néhány alkalmazási lehetőséget az élelmiszer-tudomány területéről. Kulcsszavak: szemkamera, szemmozgás, érzékszervi vizsgálat, PCCR-rendszer, AOI, fixáció, GDA-címke 

 

2. Mi a szemkövetés? 
A szemkövetés egy olyan technika, amely lehetővé teszi a kutatóknak, hogy a résztvevők szemmozgását kövessék. Meghatározza azt a pozíciót, ahová egy személy egy adott pillanatban néz, és azt a sorrendet, amely szerint a szeme az egyik pontról a másikra mozdul [1]. Ily módon a szemkövetés a változók széles skáláját nyújtja, ami lehetővé teszi a résztvevők szemmozgásának kiértékelését. A szemmozgás-vizsgálatok két nagy csoportra bonthatók. Az első csoportba tartoznak az ember-számítógép interakcióval kapcsolatos vizsgálatok. Ezek során a kutatók olyan technológiákat fejlesztenek és terveznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek újfajta módon kommunikáljanak a számítógépekkel. A második csoportba azok a vizsgálatok tartoznak, amelyek célja annak feltárása, hogy mire néz az adott személy. Ebben a csoportban találhatók az élelmiszerekkel kapcsolatos vizsgálatok.


 

 
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK



HIRDETÉSEK







Biomerieux



Anton Paar