Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban

2016. május 18., szerda

Szerzők: Bordós Gábor, Jens Reiber

1. Összefoglalás

A műanyagokat kitűnő mechanikai és kémiai tulajdonságaik miatt az élet minden területén egyre növekvő mennyiségben alkalmazzuk. Napjainkban a mikroműanyagok előfordulásának kérdése különböző környezeti elemekben és a táplálékláncban a tudományos érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt években publikált kutatások a mikroműanyag szennyezés különböző mértékét mutatják szennyvíztisztító telepeken, felszíni vizekben (folyókban és tavakban), óceánokban és partjaikon, valamint különböző élőlényekben (halak, kagylók és egyéb gerinctelenek). A műanyagok szétesését különböző környezeti folyamatok okozzák. Általánosan az öt milliméternél kisebb műanyag darabokat nevezik mikroműanyagoknak.

Jelen cikkben átfogó képet adunk a mikroműanyagok eredetéről, kategorizálásáról, előfordulásáról és az azonosításukra a WESSSLING-nél kidolgozott analitikai módszerekről. Tárgyaljuk továbbá a kialakult környezeti probléma részletes megismeréséhez szükséges validált mintavételi és azonosítási módszerek kidolgozását, mely hozzájárulna az élőlényekre jelentett kockázat átfogó megismeréséhez is.

2.Bevezetés

A globális műanyagtermelés jelenleg is nő, 2014-ben összesen 311 millió tonna műanyagot gyártottak világszerte. Az Európai kapacitás az elmúlt 10 évben 60 millió tonna körül alakult. Ezen mennyiség 39,5%-át csomagolóanyagként hasznosítják. Mivel ezek egyszerhasználatos termékek (a gyártás évében hulladékká válnak), csak a csomagolóipar 24 millió tonna hulladékot generál évente Európában. 2014-ben összesen 25,8 millió tonna műanyaghulladékot kezeltek az EU tagállamaiban (ebből 8 millió tonna lerakásra, 7,7 millió tonna anyagában történő újrahasznosításra, 10,1 millió tonna pedig energetikai hasznosításra került) [1]. Ez az érték csak egy kicsivel több, mint a 24 millió tonna/év csomagolóanyag termelés.

Annak ellenére, hogy az egyéb iparágakban használt műanyagtermékek (pl. autóipar, építőipar, elektromos és elektronikai berendezések) életciklusa hosszabb, a korábbi években elhasználódott termékek is nyilvánvalóan hozzájárulnak az adott évben bejelentett hulladékmennyiséghez, feltételezhetően 1,8 millió tonnánál nagyobb mennyiségben. A termelési és hulladékkezelési adatok között mutatkozó rés megerősíti, hogy jelentős mennyiségű műanyag csomagolási hulladék kerül ki a környezetbe. Feltételezhető, hogy ezek a mikroműanyagok elsődleges forrásai.

 read more ...