„Kitörünk a hatóság misztériumából!” - Interjú dr. Oravecz Mártonnal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökével

2014. július 1., kedd

Szerzők: Szigeti Tamás János, Szunyogh Gábor

 

Partneri viszony a vállalkozásokkal, hatósági jogkör, szorosabb nemzetközi és tudományos kapcsolatok, nyitás a közvélemény felé, tudásbázis kialakítása, összefogottabb és egységesebb laborirányítási rendszer, kockázatelemzésre alapuló ellenőrzés csak néhány címszó azok közül az érdekes témák közül, amelyekről a lapunkat is támogató NÉBIH elnökével beszélgettünk.

 

Melyek jelenleg a NÉBIH legfontosabb feladatai?

 

A NÉBIH a Vidékfejlesztési Minisztérium fennhatósága alatt működik. Míg a minisztériumnak elsősorban a stratégia- és jogalkotás a feladata, a NÉBIH megalakulása óta az operatív végrehajtás, a megyék szakmai irányításának szerepkörét tölti be, nemzetközi referencialaboratóriumként funkcionál és hatósági vizsgálatokat végez a laboratóriumokban. A tavaly elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában a hatóság a következő tíz évre megfogalmazta a legfőbb célkitűzéseket, a közeljövő feladata tehát az, hogy ezeket a gyakorlatban is megvalósítsuk.

 

Több fajta szervezetet irányítunk, számos telephelyen, az ország szinte valamennyi megyéjében van laboratóriumunk, végzünk valamilyen fontos feladatot. Az épületállomány átkerült a kormányhivatalokhoz, a laboratóriumok pedig a mi központunkhoz. Ennek köszönhetően sokkal közvetlenebb lett velük a kapcsolat, és könnyebbé vált az irányítás. A minél összefogottabb, egységesebb, a hatósági munkát kiszolgáló és megerősítő rendszerre nagy szükség is van, hiszen hatalmas laborkapacitást kaptunk (több mint negyven egységünk van), a közel 1100 munkatársunk 70 százaléka laboratóriumban dolgozik.

 

Mi a helyzet a hatósági jogkörökkel?

 

Az elsőfokú hatósági jogkör a megyéknél, járásoknál van, a megyei elsőfokú ügyek esetén a másodfokú jogkör nálunk van, ez egyfajta felügyeleti jogkörnek tekinthető. A Kiemelt Ügyek Igazgatósága a fekete- és a szürkegazdaság elleni küzdelemben játszik kulcsszerepet, ugyanis szükség van egy olyan szerkezeti egységre, amelyik más módszerekkel (például rajtaütésekkel) is fel tud lépni.

 

Hozzáteszem, hogy 2012 óta a NÉBIH elsőfokú, közvetlen hatósági jogkörben is eljárhat: közvetlenül bírságolhat, intézkedhet, sőt még közvetlen mintavételre is van jogköre. Néhány területen pedig csak a NÉBIH jár el elsőfokon, például a nem állam által működtetett laboratóriumok engedélyezése és ellenőrzése során.

 

Az élelmiszerbiztonság kapcsán az uniós szabályozással már egyre többen tisztában vannak. De vajon mi történik azokkal az élelmiszerekkel, amelyek egy harmadik országból érkeznek hozzánk?

 

Ezek nagyrészt tengeri kikötőkbe, tehát nem közvetlenül hozzánk érkeznek. Ami az ellenőrzést illeti, a hatóság feladata az élelmiszerek másodlagos vizsgálata. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi forgalmazónak a 3/2010-es jogszabály értelmében be kell jelentenie az árut, a hatóság pedig azonnal kockázatelemzés alá vonja azt. A harmadik országok állati eredetű élelmiszereit a bizonyítványok alapján közvetlenül az Unió egyezteti le. Az áru befogadásának a feltétele az uniós jogszabályoknak való megfelelés.

 

 


 read more ...