Szerző: Kurucz Csilla
2016. szeptember–november hónapban bevezetett szabványok:
ICS 07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 16140-1:2016 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 1. rész: Szakszótár (ISO 16140-1:2016)
MSZ EN ISO 16140-2:2016 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 2. rész: A választható (saját) módszerek validálásának protokollja a referencia-módszerekkel szemben (ISO 16140-2:2016), amely visszavonta az MSZ EN ISO 16140:2004-et és az MSZ EN ISO 16140:2003/A1:2012-t, azonban 2017.01.31-ig még érvényesek.
MSZ EN ISO 17468:2016 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Egy szabványos referencia-módszer kidolgozására vagy felülvizsgálatára vonatkozó műszaki követelmények és útmutató (ISO 17468:2016)
13.060.50 Víz vizsgálata vegyi anyagokra
MSZ EN ISO 17943:2016 Vízminőség. Illékony szerves vegyületek meghatározása vízben. Szilárd fázisú mikroextrakciós módszer gőztéranalízissel (HS-SPME) és az azt követő gázkromatográfiás tömegspektrometria (GC-MS) (ISO 17943:2016), amely visszavonta az MSZ 1484-4:1998-at és az MSZ 1484-5:1998-at.
MSZ EN ISO 18635:2016 Vízminőség. A rövid láncú poliklórozott alkánok (SCCP-k) meghatározása üledékben, szennyvíziszapban és lebegőanyagban. Elektronbefogásos negatív ionizációs (ECNI-) módszer és gázkromatográfiás tömegspektrometria (GC-MS) (ISO 18635:2016)
13.220.40 Anyagok és termékek gyúlékonysága és égési viselkedése
MSZ EN ISO 12863:2010/A1:2016 A cigaretták tűzokozó hatásának értékelése szabványos vizsgálati módszerrel (ISO 12863:2010/Amd 1:2016)
65.120 Takarmányanyagok
MSZ EN ISO 30024:2010 Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2009) (magyar nyelven megjelent)
read more ...