Beköszöntő
Beköszöntő 2020/4
Beköszöntő 2020/3
Beköszöntő 2020/2
Beköszöntő 2020/1
Beköszöntő 2019/4
Beköszöntő 2019/3
Beköszöntő 2019/2
Beköszöntő 2019/1
Beköszöntő 2018/4
Beköszöntő 2018/3
Beköszöntő 2018/2
Beköszöntő 2018/1
Beköszöntő 2017/4
Beköszöntő 2017/3
Beköszöntő 2017/2
Beköszöntő 2017/1
Beköszöntő 2016/4
Beköszöntő 2016/3
Beköszöntő 2016/2
Beköszöntő 2016/1
Beköszöntő 2015/4
Beköszöntő 2015/3
Beköszöntő 2015/2
Beköszöntő 2015/1
Beköszöntő 2014/3
Beköszöntő 2014/2
Beköszöntő 2014/1
Középpontban
Középpontban 2020/4
In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén
Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanárt Életfa díj bronz fokozatával tüntették ki
A Viresol Kft. minőségellenőrző- és kutatólaboratórium ismertetése
Középpontban 2020/3
Poláros célkomponensek meghatározása: HILIC-MS módszerek az élelmiszeranalitikában
Középpontban 2020/2
Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében
Középpontban 2020/1
Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. Növényvédőszer-maradékok
Középpontban 2019/4
Aquaphotomics: a közeli infravörös spektroszkópia innovatív, vízközpontú alkalmazása
Középpontban 2019/3
Az érték alapú szegmentáció és az élelmiszerválasztás közbeni szemmozgás közötti összefüggések: esettanulmány kenyerekkel
Középpontban 2019/2
Étrend-kiegészítő készítmények vizsgálatának tapasztalatai
Középpontban 2019/1
Funkcionális élelmiszerek
Középpontban 2018/4
Előrelépések a gluténkimutatási és mennyiségi meghatározási módszerek fejlesztésében
Középpontban 2018/3
Állatok élelmezési célú klónozásának megítélése Magyarországon
Középpontban 2018/2
Nagyhatékonyságú szermaradék-vizsgálat: antibakteriális szerek meghatározása élelmiszerekből folyadékkromatográfiás szűrő és megerősítő módszerekkel
Középpontban 2018/1
Élelmiszereink akrilamid-tartalma – egy Maillard-reakció termékének élelmiszer-biztonsági vonatkozásai
Középpontban 2017/4
A növényvédőszer-maradék expozícióbecsléséhez használt fogyasztási adatok bizonytalanságának néhány kritikus eleme
Középpontban 2017/3
Szemkamerás módszerek alkalmazása az élelmiszer-kutatásban
Középpontban 2017/2
Klórpropanolok és glicidol-észterek előfordulása élelmiszerekben - Irodalmi áttekintés
Középpontban 2017/1
Szteroidszármazékok LC-MS/MS módszerű analízise: szelektív minta-előkészítési eljárások kevert módú szilárd fázisú extrakció és pH-kontroll alkalmazásával
Középpontban 2016/3
Kedveltségtesztek speciális elrendezései, kávéitalok fogyasztói preferenciái
Középpontban 2016/4
A deflegmáció hatása a gyümölcspárlatok komponenseinek relatív illékonyságára
Középpontban 2016/2
Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban
Középpontban 2016/1
Szemelvények az élelmiszer-biztonság történelméből
Növényvédőszer-maradék vizsgálata Magyarországon 1967 és 2015 között
Középpontban 2015/4
A csomagolóanyagok és a csomagolás jelentősége az élelmiszerek mikrobiológiai minőségének megőrzésében
Középpontban 2015/3
A fogyasztók növényvédőszer-maradékokból származó expozíciójának finomítása, 1. rész
Demográfiai tényezők hatása a fogyasztói élelmiszer-pazarlásra
Középpontban 2015/2
Gyógynövény drogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata
Középpontban 2015/1
Különböző víz- és élelmiszerminták arzéntartalmának vizsgálati eredményei
Középpontban 2014/4
A kémiai Nobel-díj és a Staphylococcus aureus. A modern tömegspektrometria szerepe a mikroorganizmusok azonosításában
Búcsú Farkas József akadémikustól
A NÉBiH hírei - Csak a legjobbak: hatósági terméktesztek a Szupermenta blogon
Középpontban 2014/3
A búza sütőipari minőség fogalmának alakulása
Középpontban 2014/2
Kutatás – fejlesztés – innováció - Stratégiai szemlélet és partnerség a kutatásban
Az élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalma ellenőrzésének elvi alapjai és gyakorlati megvalósítása
Középpontban 2014/1
„Kitörünk a hatóság misztériumából!” - Interjú dr. Oravecz Mártonnal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökével
Csomagolóanyagok szerves migránsai és a kioldódott vegyületek vizsgálati lehetőségei
A 60 éves Élelmiszervizsgálati Közlemények – az elmúlt 30 év tükrében
Tudomány
Tudomány 2020/4
Vega hamburgerek, vegán húsok? Az Európai Parlament döntése a növényi alapú húspótló élelmiszerek elnevezéséről
Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 2. rész - A metionin, a cisztin, a lizin és az arginin meghatározása
Különböző zöldségfajokból előállított mikrozöldségek (microgreen-ek) értékelése
Érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjei - áttekintés
SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához
Tudomány 2020/3
Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján
Alternatív fehérjeforrások sütőipari felhasználása
Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 1. rész A tirozin, a triptofán és a fenilalanin meghatározása
Növényi adalékanyagok hatásának tanulmányozása liszt sütési tulajdonságaira és pékáruk minőségi mutatóira
Az élelmiszer-ellátó rendszer, 2. rész − hazai kihívások, megoldási javaslatok
Tudomány 2020/2
Élelmiszereink mikotoxin- és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 2. rész. Mikotoxinok
„Vörös túró” etnikai funkcionális termék gyártási technológiájának kutatása és fejlesztése
Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával
Tőgyegészségügyi vizsgálatok egy hazai magyartarka kisgazdaságban; élelmiszerbiztonsági összefüggések
Élelmiszerek ásványi anyag tartalma: ozmium az élelmiszerekben
Tudomány 2020/1
Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek
Zöld és fekete tea (Camellia sinensis L.) főzeteire specifikált színelmaszkolási rendszer érzékszervi validálása
Az élelmiszer-ellátó rendszer - a jelen kihívásai és a jövő tervei
Tudomány 2019/4
Virágporok és mézek aminosavösszetételének vizsgálata
Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire
Eltérő mennyiségű kendermagliszttel dúsított durum kenyerek kémiai jellemzőinek összevetése a technológiai paraméterek függvényében
Az élelmiszeripari termékek környezeti hatásai és számszerűsítésük nehézségei
Tudomány 2019/3
Csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkészítmény kifejlesztése – 2. rész: Műszeres állományvizsgálat és érzékszervi minősítés
Real-Time PCR készülék bevezetése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriumában Salmonella kimutatás céljából
A gyógynövények fogyasztásának jellemzői Magyarországon
Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása
Tudomány 2019/2
A NÉBIH étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ellenőrzéseinek bemutatása
Csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkészítmény kifejlesztése – 1. rész: A gyártástechnológia kidolgozása
Conjoint-analízis alkalmazása megnövelt D-vitamin-tartalmú fehér csiperkegomba- termékek fogyasztói optimalizálásában
Hazai kereskedelmi forgalomban kapható almalevek minőségi paramétereinek összehasonlítása
Tudomány 2019/1
Kávéminták eredetazonosítása FT-NIR-eljárással
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás vizsgálatának lehetősége az elméleteken átívelő dinamikus COM-B modell alapján
Az ásványianyag-tartalom alakulása a Jubilejnaja 50 őszi búzafajtában (Triticum aestivum L.), különböző termesztési években és termőterületeken, Magyarországon
Élelmiszerek ásványianyag-tartalma – Palládium az élelmiszerekben
Tudomány 2018/4
Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok
Általános iskolás gyerekek élelmiszer-biztonsági tudásszintje és tudatossága
Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére
Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába
Tudomány 2018/3
A termékvisszahívás fogyasztói megítélése az élelmiszerágazatban
Mesterséges neurális hálózatok élelmiszer-tudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei
A kávézacc – néhány beltartalmi paraméter és FT-NIR spektrum vizsgálata
Tudomány 2018/2
Sörök érzékszervi fejlesztési irányainak meghatározása penalty analízis módszerével
Különböző tulajdonságú mákőrlemények hatása a fehér csokoládé reológiai tulajdonságaira
Alapíz-felismerő képesség vizsgálata a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatóinak körében
A háziméh és egyéb beporzó fajok védelmére irányuló intézkedések a növényvédelemben
Tudomány 2018/1
A fipronilos tojásbotrány vásárlói magatartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Magyarországon
Pszeudocereália alkalmazási lehetőségei a termékfejlesztésben
A gyümölcscukor humánbiológiai jellemzői
Tudomány 2017/4
Érzékszervi kedveltség predikciója mesterséges neurális hálózatokkal, fagyasztott csemegekukorica-fajták példáján bemutatva
Új élelmiszerek allergén kockázatai
Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata
A narancsborok megítélése az új élelmiszer-fogyasztási trendek tükrében
Tudomány 2017/3
A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken
Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában
Arzénnal szennyezett talajon termesztett zöldborsó élelmiszer- és takarmánybiztonsági megítélése
A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata
Tudomány 2017/2
Az őszi búza ásványianyag-tartalmának értékelése az új vizsgálatok tükrében/eredményeként
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere
Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin vizsgálata ELISA-módszerrel
A tejgazdálkodás történelmi szerepe az európai társadalmak formálásában
Hungalimentaria 2017 tudományos konferencia
ENSZ-tagállamok konferenciája (CCMAS)
Tudomány 2017/1
Az analitikai standard oldatok pontossága és a névleges koncentrációjuk bizonytalansága
A chiamag mint új élelmiszer
Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési módszereinek felülvizsgálata
Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Könyvajánló 2017/1
Tudomány 2016/4
Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MSMS rendszerrel
A biofoszfát élelmiszerbiztonsági jelentősége a biztonságos élelmiszeripari növénytermesztésben
Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata
Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése
Minőségi magyar termékek nyomában – a Magyar Élelmiszerkönyv működése
Tudomány 2016/3
A túlérzékenységi reakciókat kiváltó fehérjék viselkedése élelmiszer-feldolgozási folyamatok során
Iskolai természettudományos képzés élelmiszervizsgálati kísérletek segítségével
Árusítási és árképzési gyakorlatok a termelői nyers tehéntej közvetlen értékesítésében
Stevia: az édesítőszeren túl
Tudomány 2016/2
Pörkölés hatása növényolajok oxidációs stabilitására
Kukorica hibridek genetikai-tisztaság vizsgálata MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel
Szemkamerás vizsgálatok egy élelmiszer fogyasztói megítélésében
Rovarok, mint „új” élelmiszerek
Tudomány 2016/1
Ehető filmbevonatok baromfiipari vörösáru-termékek (virsli) csomagolására
Omega-3 zsírsavforrásokkal kiegészített húskészítmények vizsgálata
Diákok kémia-, biológia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Internetes élelmiszer-vásárlási szokások Magyarországon
A WHO/FAO Codex Alimentarius Bizottságának élelmiszer-analitikai és mintavételi konferenciája Budapesten
Tudomány 2015/4
A fogyasztók növényvédőszer-maradékokból származó expozíciójának finomítása, 2. rész
A magyar fűszerpaprika érzékszervi egyedisége és jelentősége az imázsformálásban
Általános iskolások élelmiszerbiztonsági kockázatészlelése
Tudomány 2015/3
A nikkel esszencialitásának vizsgálata
Sous-vide húsokban előforduló humán patogén baktériumok hőrezisztenciájának vizsgálata
Kávé vízoldható összes polifenoltartalmának és antioxidáns hatásának változása a pörkölési hőmérséklet függvényében
Tudomány 2015/2
Általános - és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Hazai élelmiszerek részaránya a magyarországi kiskereskedelmi láncok választékában
Az ismeret hatása az élelmiszer-ipari adalékanyagok fogyasztói elfogadottságára
A bél-mikrobióta, a humán mikrokozmosz egészséget befolyásoló eleme – szakirodalmi áttekintés
Ms Excel-alapú módszer célorientált mintavételi terv készítéséhez
Tejzsír hatása margarinkeverékek fizikai tulajdonságaira
Tudomány 2015/1
Folyadékkromatográfiás hármas kvadrupol rendszerű tandem tömegspektrometriás (HPLC-MS/MS) módszerek az élelmiszer-vizsgálatokban: kihívások és előnyök.
Alakfelismerési kutatások néhány eredménye érzékszervi élelmiszer-minősítő módszerek továbbfejlesztéséhez sütőipari termékekre
A NÉBiH hírei - A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak
Nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás, módszertani kérdések
Módszerfejlesztés antibiotikumok meghatározására tejmintákból on-line szilárd fázisú extrakciós UHPLC-MS/MS módszerrel
Tudomány 2014/4
Aszpartám édesítőszer élelmiszerekből származó bevitelének becslése és a kockázat értékelése
Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikro-biológiai kockázatbecslés eszköze
Hársmézminták mért fizikai és kémiai jellemzői közötti összefüggés
Búza szemkeménységének meghatározása magmérő eljárásokkal
Tudomány 2014/3
Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszerek mikrobiológiai hatásvizsgálata (2002-2013)
Fogyasztói kutatások az élelmiszerlánc-felügyelet szolgálatában
A borsmenta hatóanyagai mézben
Hársméz diasztázaktivitásának változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során
Nemzeti szabványosítási hírek 2014. év június-szeptember hónapban bevezetett szabványok
A biológiai kontroll alkalmazási lehetőségei élelmiszer eredetű patogén baktériumok gátlására
Mikotoxinok álarcban
A glifozát maradékainak jelenléte környezetünkben, és analitikai meghatározásának lehetőségei
Tudomány 2014/2
Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély?
Telepszámok szerepe az ivóvízszolgáltatásban
Arzénvizsgálatok ivóvízből és élelmiszerekből
Folyékony élelmiszerminták destruktív minta-előkészítést nem igénylő nyomelem-tartalom meghatározási lehetőségei ICP-MS technikával
Tudomány 2014/1
Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége
Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során
A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására
Tejtermékfejlesztés zsírsavösszetétel-módosítással
Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban
Az uborka (Cucumis sativus) érése során bekövetkező beltartalmi értékváltozások
Jogi kérdések
Jogi kérdések 2020/4
Nemzeti szabványosítási hírek
Jogi kérdések 2020/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/3
Jogi kérdések 2020/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/2
Jogi kérdések 2020/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/1
Jogi kérdések 2019/3
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/3
Jogi kérdések 2019/2
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/2
Jogi kérdések 2019/1
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/1
Jogi kérdések 2018/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/4_
Jogi kérdések 2018/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/3
Jogi kérdések 2018/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/2
Jogi kérdések 2018/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/1
Nagy az érdeklődés az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 májusban megjelent magyar-angol nyelvű kiadása iránt
Jogi kérdések 2017/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/4
Jogi kérdések 2017/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/3
Jogi kérdések 2017/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/2
Jogi kérdések 2017/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/1
Jogi kérdések 2016/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/4
Jogi kérdések 2016/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/3
Jogi kérdések 2016/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/2
Jogi kérdések 2016/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/1
Jogi kérdések 2015/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/4.
Jogi kérdések 2015/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/3
Jogi kérdések 2015/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/2.
Jogi kérdések 2015/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/1
A megfelelőség ellenőrzése élelmiszerrel érintkező anyagoknál - ásványi olajok migrációja a csomagolóanyagból az élelmiszerbe
Új élelmiszer-jelölési eljárások alkalmazásba vétele ütemének elemzése Magyarországon az élelmiszer-vállalkozások körében
Jogi kérdések 2014/4
A fűszerpaprika mikrobiológiai paramétereinek jogszabály-vizsgálata, valamint szerbiai gyakorlati alkalmazása
Élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok gyártására vonatkozó egyes uniós követelmények
Nemzeti szabványosítási hírek
Jogi kérdések 2014/3
Jogi kérdések 2014/2
Nemzeti szabványosítási hírek - 2014/4. szám
Jogi kérdések 2014/1
Jogi kérdések - Rovatindító: Célunk az élelmiszerjog értelmezése
Hogyan értékeljük a műanyagalapú csomagolóanyag-beszállítónk megfelelőségi nyilatkozatát?
Kitekintő
Kitekintő, hazai körkép 2020/3
Hazai körkép 2020/3
Kitekintő 2020/3
Kitekintő, hazai körkép 2020/2
Hazai körkép 2020/2
Kitekintő 2020/2
Kitekintő, hazai körkép 2020/1
Hazai körkép 2020/1
Kitekintő 2020/1
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/4
Hazai körkép 2019/4
Kitekintő 2019/4
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/3
Hazai Körkép 2019/3
Kitekintő 2019/3
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/2
Hazai Körkép 2019/2
Kitekintő 2019/2
Kitekintő, Hazai körkép 2019/1
Hazai körkép 2019/1
Kitekintő 2019/1
Kitekintő, Hazai körkép 2018/4
Hazai körkép 2018/4
Kitekintő 2018/4
Kitekintő, hazai körkép 2018/3
Hazai körkép 2018/3
Kitekintő 2018/3
Kitekintő, hazai körkép 2018/2
Hazai körkép 2018/2
Kitekintő 2018/2
Kitekintő, hazai körkép 2018/1
Hazai körkép 2018/1
Lapszemle 2018/1
Kitekintő 2018/1
Kitekintő, hazai körkép 2017/4
Hazai körkép 2017/4
Kitekintő 2017/4
Kitekintő, hazai körkép 2017/3
Hazai körkép 2017/3
Kitekintő 2017/3
Kitekintő, hazai körkép 2017/2
Hazai körkép 2017/2
Kitekintő 2017/2
Kitekintő, hazai körkép 2017/1
Hazai körkép 2017/1
Kitekintő 2017/1
Kitekintő, hazai körkép 2016/3
Kitekintő 2016/3
Hazai körkép 2016/3
Kitekintő, hazai körkép 2016/4
Hazai körkép 2016/4
Kitekintő 2016/4
Kitekintő, hazai körkép 2016/2
Hazai körkép 2016/2
Kitekintő, hazai körkép 2016/1
Hazai körkép 2016/1
Kitekintő, hazai körkép 2015/4
Hazai körkép 2015/4
Kitekintő, hazai körkép 2015/3
Hazai körkép 2015/3
Kitekintő, 2015/3
Kitekintő, hazai körkép 2015/2
Kitekintő 2015/2.
Hazai körkép 2015/2.
Kitekintő, hazai körkép 2015/1
Hazai körkép 2015/1
Kitekintő, hazai körkép 2014/4
Kitekintő 2014/4
Hazai körkép 2014/4
Kitekintő, hazai körkép 2014/3
Kitekintő, hazai körkép 2014/2
Szerzők
Kapcsolat
Oldaltérkép
Beköszöntő
Beköszöntő 2020/4
Beköszöntő 2020/3
Beköszöntő 2020/2
Beköszöntő 2020/1
Beköszöntő 2019/4
Beköszöntő 2019/3
Beköszöntő 2019/2
Beköszöntő 2019/1
Beköszöntő 2018/4
Beköszöntő 2018/3
Beköszöntő 2018/2
Beköszöntő 2018/1
Beköszöntő 2017/4
Beköszöntő 2017/3
Beköszöntő 2017/2
Beköszöntő 2017/1
Beköszöntő 2016/4
Beköszöntő 2016/3
Beköszöntő 2016/2
Beköszöntő 2016/1
Beköszöntő 2015/4
Beköszöntő 2015/3
Beköszöntő 2015/2
Beköszöntő 2015/1
Beköszöntő 2014/3
Beköszöntő 2014/2
Beköszöntő 2014/1
Középpontban
Középpontban 2020/4
In vitro humán emésztési modellek alkalmazása a táplálkozástudomány területén
Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanárt Életfa díj bronz fokozatával tüntették ki
A Viresol Kft. minőségellenőrző- és kutatólaboratórium ismertetése
Középpontban 2020/3
Poláros célkomponensek meghatározása: HILIC-MS módszerek az élelmiszeranalitikában
Középpontban 2020/2
Vírusok az élelmiszerekben az új koronavírus-járvány fényében
Középpontban 2020/1
Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. Növényvédőszer-maradékok
Középpontban 2019/4
Aquaphotomics: a közeli infravörös spektroszkópia innovatív, vízközpontú alkalmazása
Középpontban 2019/3
Az érték alapú szegmentáció és az élelmiszerválasztás közbeni szemmozgás közötti összefüggések: esettanulmány kenyerekkel
Középpontban 2019/2
Étrend-kiegészítő készítmények vizsgálatának tapasztalatai
Középpontban 2019/1
Funkcionális élelmiszerek
Középpontban 2018/4
Előrelépések a gluténkimutatási és mennyiségi meghatározási módszerek fejlesztésében
Középpontban 2018/3
Állatok élelmezési célú klónozásának megítélése Magyarországon
Középpontban 2018/2
Nagyhatékonyságú szermaradék-vizsgálat: antibakteriális szerek meghatározása élelmiszerekből folyadékkromatográfiás szűrő és megerősítő módszerekkel
Középpontban 2018/1
Élelmiszereink akrilamid-tartalma – egy Maillard-reakció termékének élelmiszer-biztonsági vonatkozásai
Középpontban 2017/4
A növényvédőszer-maradék expozícióbecsléséhez használt fogyasztási adatok bizonytalanságának néhány kritikus eleme
Középpontban 2017/3
Szemkamerás módszerek alkalmazása az élelmiszer-kutatásban
Középpontban 2017/2
Klórpropanolok és glicidol-észterek előfordulása élelmiszerekben - Irodalmi áttekintés
Középpontban 2017/1
Szteroidszármazékok LC-MS/MS módszerű analízise: szelektív minta-előkészítési eljárások kevert módú szilárd fázisú extrakció és pH-kontroll alkalmazásával
Középpontban 2016/3
Kedveltségtesztek speciális elrendezései, kávéitalok fogyasztói preferenciái
Középpontban 2016/4
A deflegmáció hatása a gyümölcspárlatok komponenseinek relatív illékonyságára
Középpontban 2016/2
Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban
Középpontban 2016/1
Szemelvények az élelmiszer-biztonság történelméből
Növényvédőszer-maradék vizsgálata Magyarországon 1967 és 2015 között
Középpontban 2015/4
A csomagolóanyagok és a csomagolás jelentősége az élelmiszerek mikrobiológiai minőségének megőrzésében
Középpontban 2015/3
A fogyasztók növényvédőszer-maradékokból származó expozíciójának finomítása, 1. rész
Demográfiai tényezők hatása a fogyasztói élelmiszer-pazarlásra
Középpontban 2015/2
Gyógynövény drogokból és teakeverékből készült tea flavonoid-tartalmának vizsgálata
Középpontban 2015/1
Különböző víz- és élelmiszerminták arzéntartalmának vizsgálati eredményei
Középpontban 2014/4
A kémiai Nobel-díj és a Staphylococcus aureus. A modern tömegspektrometria szerepe a mikroorganizmusok azonosításában
Búcsú Farkas József akadémikustól
A NÉBiH hírei - Csak a legjobbak: hatósági terméktesztek a Szupermenta blogon
Középpontban 2014/3
A búza sütőipari minőség fogalmának alakulása
Középpontban 2014/2
Kutatás – fejlesztés – innováció - Stratégiai szemlélet és partnerség a kutatásban
Az élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalma ellenőrzésének elvi alapjai és gyakorlati megvalósítása
Középpontban 2014/1
„Kitörünk a hatóság misztériumából!” - Interjú dr. Oravecz Mártonnal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökével
Csomagolóanyagok szerves migránsai és a kioldódott vegyületek vizsgálati lehetőségei
A 60 éves Élelmiszervizsgálati Közlemények – az elmúlt 30 év tükrében
Tudomány
Tudomány 2020/4
Vega hamburgerek, vegán húsok? Az Európai Parlament döntése a növényi alapú húspótló élelmiszerek elnevezéséről
Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 2. rész - A metionin, a cisztin, a lizin és az arginin meghatározása
Különböző zöldségfajokból előállított mikrozöldségek (microgreen-ek) értékelése
Érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjei - áttekintés
SPME technika alkalmazása a tejipari termékek minőségi mutatóinak meghatározásához
Tudomány 2020/3
Az élelmiszerek kettős minőségének fogyasztói megítélése kérdőíves felmérés alapján
Alternatív fehérjeforrások sütőipari felhasználása
Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 1. rész A tirozin, a triptofán és a fenilalanin meghatározása
Növényi adalékanyagok hatásának tanulmányozása liszt sütési tulajdonságaira és pékáruk minőségi mutatóira
Az élelmiszer-ellátó rendszer, 2. rész − hazai kihívások, megoldási javaslatok
Tudomány 2020/2
Élelmiszereink mikotoxin- és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 2. rész. Mikotoxinok
„Vörös túró” etnikai funkcionális termék gyártási technológiájának kutatása és fejlesztése
Prebiotikumok előállítása a laktóz-almasav és a laktóz-citromsav reakciójával
Tőgyegészségügyi vizsgálatok egy hazai magyartarka kisgazdaságban; élelmiszerbiztonsági összefüggések
Élelmiszerek ásványi anyag tartalma: ozmium az élelmiszerekben
Tudomány 2020/1
Tej és tejtermékek hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas analitikai módszerek
Zöld és fekete tea (Camellia sinensis L.) főzeteire specifikált színelmaszkolási rendszer érzékszervi validálása
Az élelmiszer-ellátó rendszer - a jelen kihívásai és a jövő tervei
Tudomány 2019/4
Virágporok és mézek aminosavösszetételének vizsgálata
Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire
Eltérő mennyiségű kendermagliszttel dúsított durum kenyerek kémiai jellemzőinek összevetése a technológiai paraméterek függvényében
Az élelmiszeripari termékek környezeti hatásai és számszerűsítésük nehézségei
Tudomány 2019/3
Csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkészítmény kifejlesztése – 2. rész: Műszeres állományvizsgálat és érzékszervi minősítés
Real-Time PCR készülék bevezetése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriumában Salmonella kimutatás céljából
A gyógynövények fogyasztásának jellemzői Magyarországon
Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása
Tudomány 2019/2
A NÉBIH étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ellenőrzéseinek bemutatása
Csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás vajkészítmény kifejlesztése – 1. rész: A gyártástechnológia kidolgozása
Conjoint-analízis alkalmazása megnövelt D-vitamin-tartalmú fehér csiperkegomba- termékek fogyasztói optimalizálásában
Hazai kereskedelmi forgalomban kapható almalevek minőségi paramétereinek összehasonlítása
Tudomány 2019/1
Kávéminták eredetazonosítása FT-NIR-eljárással
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás vizsgálatának lehetősége az elméleteken átívelő dinamikus COM-B modell alapján
Az ásványianyag-tartalom alakulása a Jubilejnaja 50 őszi búzafajtában (Triticum aestivum L.), különböző termesztési években és termőterületeken, Magyarországon
Élelmiszerek ásványianyag-tartalma – Palládium az élelmiszerekben
Tudomány 2018/4
Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok
Általános iskolás gyerekek élelmiszer-biztonsági tudásszintje és tudatossága
Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére
Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába
Tudomány 2018/3
A termékvisszahívás fogyasztói megítélése az élelmiszerágazatban
Mesterséges neurális hálózatok élelmiszer-tudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei
A kávézacc – néhány beltartalmi paraméter és FT-NIR spektrum vizsgálata
Tudomány 2018/2
Sörök érzékszervi fejlesztési irányainak meghatározása penalty analízis módszerével
Különböző tulajdonságú mákőrlemények hatása a fehér csokoládé reológiai tulajdonságaira
Alapíz-felismerő képesség vizsgálata a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatóinak körében
A háziméh és egyéb beporzó fajok védelmére irányuló intézkedések a növényvédelemben
Tudomány 2018/1
A fipronilos tojásbotrány vásárlói magatartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Magyarországon
Pszeudocereália alkalmazási lehetőségei a termékfejlesztésben
A gyümölcscukor humánbiológiai jellemzői
Tudomány 2017/4
Érzékszervi kedveltség predikciója mesterséges neurális hálózatokkal, fagyasztott csemegekukorica-fajták példáján bemutatva
Új élelmiszerek allergén kockázatai
Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata
A narancsborok megítélése az új élelmiszer-fogyasztási trendek tükrében
Tudomány 2017/3
A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken
Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában
Arzénnal szennyezett talajon termesztett zöldborsó élelmiszer- és takarmánybiztonsági megítélése
A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata
Tudomány 2017/2
Az őszi búza ásványianyag-tartalmának értékelése az új vizsgálatok tükrében/eredményeként
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere
Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin vizsgálata ELISA-módszerrel
A tejgazdálkodás történelmi szerepe az európai társadalmak formálásában
Hungalimentaria 2017 tudományos konferencia
ENSZ-tagállamok konferenciája (CCMAS)
Tudomány 2017/1
Az analitikai standard oldatok pontossága és a névleges koncentrációjuk bizonytalansága
A chiamag mint új élelmiszer
Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési módszereinek felülvizsgálata
Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Könyvajánló 2017/1
Tudomány 2016/4
Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MSMS rendszerrel
A biofoszfát élelmiszerbiztonsági jelentősége a biztonságos élelmiszeripari növénytermesztésben
Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata
Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése
Minőségi magyar termékek nyomában – a Magyar Élelmiszerkönyv működése
Tudomány 2016/3
A túlérzékenységi reakciókat kiváltó fehérjék viselkedése élelmiszer-feldolgozási folyamatok során
Iskolai természettudományos képzés élelmiszervizsgálati kísérletek segítségével
Árusítási és árképzési gyakorlatok a termelői nyers tehéntej közvetlen értékesítésében
Stevia: az édesítőszeren túl
Tudomány 2016/2
Pörkölés hatása növényolajok oxidációs stabilitására
Kukorica hibridek genetikai-tisztaság vizsgálata MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel
Szemkamerás vizsgálatok egy élelmiszer fogyasztói megítélésében
Rovarok, mint „új” élelmiszerek
Tudomány 2016/1
Ehető filmbevonatok baromfiipari vörösáru-termékek (virsli) csomagolására
Omega-3 zsírsavforrásokkal kiegészített húskészítmények vizsgálata
Diákok kémia-, biológia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Internetes élelmiszer-vásárlási szokások Magyarországon
A WHO/FAO Codex Alimentarius Bizottságának élelmiszer-analitikai és mintavételi konferenciája Budapesten
Tudomány 2015/4
A fogyasztók növényvédőszer-maradékokból származó expozíciójának finomítása, 2. rész
A magyar fűszerpaprika érzékszervi egyedisége és jelentősége az imázsformálásban
Általános iskolások élelmiszerbiztonsági kockázatészlelése
Tudomány 2015/3
A nikkel esszencialitásának vizsgálata
Sous-vide húsokban előforduló humán patogén baktériumok hőrezisztenciájának vizsgálata
Kávé vízoldható összes polifenoltartalmának és antioxidáns hatásának változása a pörkölési hőmérséklet függvényében
Tudomány 2015/2
Általános - és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével
Hazai élelmiszerek részaránya a magyarországi kiskereskedelmi láncok választékában
Az ismeret hatása az élelmiszer-ipari adalékanyagok fogyasztói elfogadottságára
A bél-mikrobióta, a humán mikrokozmosz egészséget befolyásoló eleme – szakirodalmi áttekintés
Ms Excel-alapú módszer célorientált mintavételi terv készítéséhez
Tejzsír hatása margarinkeverékek fizikai tulajdonságaira
Tudomány 2015/1
Folyadékkromatográfiás hármas kvadrupol rendszerű tandem tömegspektrometriás (HPLC-MS/MS) módszerek az élelmiszer-vizsgálatokban: kihívások és előnyök.
Alakfelismerési kutatások néhány eredménye érzékszervi élelmiszer-minősítő módszerek továbbfejlesztéséhez sütőipari termékekre
A NÉBiH hírei - A friss narancs tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak
Nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás, módszertani kérdések
Módszerfejlesztés antibiotikumok meghatározására tejmintákból on-line szilárd fázisú extrakciós UHPLC-MS/MS módszerrel
Tudomány 2014/4
Aszpartám édesítőszer élelmiszerekből származó bevitelének becslése és a kockázat értékelése
Előrejelző mikrobiológiai modellezés, a kvantitatív mikro-biológiai kockázatbecslés eszköze
Hársmézminták mért fizikai és kémiai jellemzői közötti összefüggés
Búza szemkeménységének meghatározása magmérő eljárásokkal
Tudomány 2014/3
Az élelmiszeriparban alkalmazott fertőtlenítőszerek mikrobiológiai hatásvizsgálata (2002-2013)
Fogyasztói kutatások az élelmiszerlánc-felügyelet szolgálatában
A borsmenta hatóanyagai mézben
Hársméz diasztázaktivitásának változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során
Nemzeti szabványosítási hírek 2014. év június-szeptember hónapban bevezetett szabványok
A biológiai kontroll alkalmazási lehetőségei élelmiszer eredetű patogén baktériumok gátlására
Mikotoxinok álarcban
A glifozát maradékainak jelenléte környezetünkben, és analitikai meghatározásának lehetőségei
Tudomány 2014/2
Clostridium difficile: új élelmiszer-biztonsági veszély?
Telepszámok szerepe az ivóvízszolgáltatásban
Arzénvizsgálatok ivóvízből és élelmiszerekből
Folyékony élelmiszerminták destruktív minta-előkészítést nem igénylő nyomelem-tartalom meghatározási lehetőségei ICP-MS technikával
Tudomány 2014/1
Baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége
Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során
A búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változása műtrágyázás hatására
Tejtermékfejlesztés zsírsavösszetétel-módosítással
Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban
Az uborka (Cucumis sativus) érése során bekövetkező beltartalmi értékváltozások
Jogi kérdések
Jogi kérdések 2020/4
Nemzeti szabványosítási hírek
Jogi kérdések 2020/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/3
Jogi kérdések 2020/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/2
Jogi kérdések 2020/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2020/1
Jogi kérdések 2019/3
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/3
Jogi kérdések 2019/2
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/2
Jogi kérdések 2019/1
Nemzeti Szabványosítási Hírek 2019/1
Jogi kérdések 2018/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/4_
Jogi kérdések 2018/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/3
Jogi kérdések 2018/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/2
Jogi kérdések 2018/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2018/1
Nagy az érdeklődés az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 májusban megjelent magyar-angol nyelvű kiadása iránt
Jogi kérdések 2017/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/4
Jogi kérdések 2017/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/3
Jogi kérdések 2017/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/2
Jogi kérdések 2017/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2017/1
Jogi kérdések 2016/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/4
Jogi kérdések 2016/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/3
Jogi kérdések 2016/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/2
Jogi kérdések 2016/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2016/1
Jogi kérdések 2015/4
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/4.
Jogi kérdések 2015/3
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/3
Jogi kérdések 2015/2
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/2.
Jogi kérdések 2015/1
Nemzeti szabványosítási hírek 2015/1
A megfelelőség ellenőrzése élelmiszerrel érintkező anyagoknál - ásványi olajok migrációja a csomagolóanyagból az élelmiszerbe
Új élelmiszer-jelölési eljárások alkalmazásba vétele ütemének elemzése Magyarországon az élelmiszer-vállalkozások körében
Jogi kérdések 2014/4
A fűszerpaprika mikrobiológiai paramétereinek jogszabály-vizsgálata, valamint szerbiai gyakorlati alkalmazása
Élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok gyártására vonatkozó egyes uniós követelmények
Nemzeti szabványosítási hírek
Jogi kérdések 2014/3
Jogi kérdések 2014/2
Nemzeti szabványosítási hírek - 2014/4. szám
Jogi kérdések 2014/1
Jogi kérdések - Rovatindító: Célunk az élelmiszerjog értelmezése
Hogyan értékeljük a műanyagalapú csomagolóanyag-beszállítónk megfelelőségi nyilatkozatát?
Kitekintő
Kitekintő, hazai körkép 2020/3
Hazai körkép 2020/3
Kitekintő 2020/3
Kitekintő, hazai körkép 2020/2
Hazai körkép 2020/2
Kitekintő 2020/2
Kitekintő, hazai körkép 2020/1
Hazai körkép 2020/1
Kitekintő 2020/1
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/4
Hazai körkép 2019/4
Kitekintő 2019/4
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/3
Hazai Körkép 2019/3
Kitekintő 2019/3
Kitekintő, Hazai Körkép 2019/2
Hazai Körkép 2019/2
Kitekintő 2019/2
Kitekintő, Hazai körkép 2019/1
Hazai körkép 2019/1
Kitekintő 2019/1
Kitekintő, Hazai körkép 2018/4
Hazai körkép 2018/4
Kitekintő 2018/4
Kitekintő, hazai körkép 2018/3
Hazai körkép 2018/3
Kitekintő 2018/3
Kitekintő, hazai körkép 2018/2
Hazai körkép 2018/2
Kitekintő 2018/2
Kitekintő, hazai körkép 2018/1
Hazai körkép 2018/1
Lapszemle 2018/1
Kitekintő 2018/1
Kitekintő, hazai körkép 2017/4
Hazai körkép 2017/4
Kitekintő 2017/4
Kitekintő, hazai körkép 2017/3
Hazai körkép 2017/3
Kitekintő 2017/3
Kitekintő, hazai körkép 2017/2
Hazai körkép 2017/2
Kitekintő 2017/2
Kitekintő, hazai körkép 2017/1
Hazai körkép 2017/1
Kitekintő 2017/1
Kitekintő, hazai körkép 2016/3
Kitekintő 2016/3
Hazai körkép 2016/3
Kitekintő, hazai körkép 2016/4
Hazai körkép 2016/4
Kitekintő 2016/4
Kitekintő, hazai körkép 2016/2
Hazai körkép 2016/2
Kitekintő, hazai körkép 2016/1
Hazai körkép 2016/1
Kitekintő, hazai körkép 2015/4
Hazai körkép 2015/4
Kitekintő, hazai körkép 2015/3
Hazai körkép 2015/3
Kitekintő, 2015/3
Kitekintő, hazai körkép 2015/2
Kitekintő 2015/2.
Hazai körkép 2015/2.
Kitekintő, hazai körkép 2015/1
Hazai körkép 2015/1
Kitekintő, hazai körkép 2014/4
Kitekintő 2014/4
Hazai körkép 2014/4
Kitekintő, hazai körkép 2014/3
Kitekintő, hazai körkép 2014/2
Szerzők
Kapcsolat
Oldaltérkép
Jogi kérdések
»
Jogi kérdések 2016/2
Aktuális szám
Korábbi lapszámok 1955-től
Szabad hozzáférés
Kéziratok fogadása
Letölthető mellékletek
Szerkesztőbizottság
Impresszum
AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK
HIRDETÉSEK