Jogi kérdések - Rovatindító: Célunk az élelmiszerjog értelmezése

2014. március 25., kedd

Szerző: Martin Andrea

 

Az Élelmiszervizsgálati közlemények szakfolyóirat az elmúlt 60 évben elsősorban a hatósági szakemberek, valamint a kutatók és oktatók ismereteinek fejlesztését, szakmai tájékozottságának bővítését szolgálta, megcélozva az önálló kreativitást is. A jogi kérdések rovata egy újabb célközönség érdeklődését kívánja felkelteni, ezáltal is segítve az olvasóközönség körének szélesítését: a gyártók és forgalmazók mindennapjainak kérdésein és problémáin keresztül igyekszik az élelmiszerjog értelmezését és a jogkövető magatartást segíteni. Szívesen írunk le olyan jogi eseteket, amelyekben hatósági állásfoglalásokat teszünk közzé egy-egy jogi témában, illetve tervezzük az olvasói kérdésekre adott akár hatósági, szakértői válaszok közlését is, ahol az olvasó több szakmai szervezet véleményét, állásfoglalását is megtalálja majd egy-egy témában.


Rovatindítónkban tehát felhívjuk az olvasók szíves figyelmét, hogy várjuk megkeresésüket, esetleírásaikat, kérdéseiket, amelyekre igyekszünk majd az illetékes szakmai területről megkérni a válaszokat, és emellett saját munkákkal is hozzájárulunk a téma pontosabb megértéséhez, további gondolatok ébresztéséhez. Bármely szakmai területen megállapíthatjuk, hogy a jogi, állami befolyás érvényesülésének három módszere valósulhat meg: hagyományos szabályozás a közigazgatáson keresztül (közvetlen befolyással); gazdasági, piaci szabályozáson keresztül (közvetett módszerrel); és önszabályozással, például szabványok önkéntes alkalmazásával [2].

 

Rovatunkban helyet kívánunk adni mindhárom módszer szabályozási ismertetésének, így szeretném kiemelni, hogy mind a működéseket befolyásoló rendszerszabványok, mind a termékekre vonatkozó szabványok alkalmazásának előnyeit, hátrányait, vagy akár rejtett buktatóit is szívesen bemutatjuk, és megjelenést biztosítunk ezen cikkek számára is.

 

Várjuk javaslataikat, kérdéseiket, témafelvetéseiket és cikkeiket a következő e-mail címre: martin.andrea@wessling.hu.

 

 

 read more ...