Beköszöntő 2017/4

2017. november 29., szerda

 

Kedves olvasóink!


November végéig sikerült az ÉVIK teljes, mintegy 20.000 oldalnyi digi- talizált anyagát honlapunkon közzé tenni. Az 1955-től megjelent legelső írásától napjainkig valamennyi tudományos dolgozat, közlemény, tartalomjegyzék, beszámoló stb. könnyen áttekinthető könyvtár-szerkezetben áll rendelkezésükre. A korábbi lapszámok 1955-től menüpontra kattintva a cikkek külön-külön letölthetők. Az egy évnél régebbi anyagokra vonatkozóan szabad hozzáférést biztosítunk az élelmiszervizsgálat tudománya iránt érdeklődő kollégáinknak, a hozzáférést csak a mindenkori négy utolsó szám esetében kötjük előfizetéshez.

Az MTA Agrártudományok Osztálya tudományos bizottságai megújították doktori követelményrendszerüket. Ennek következményeként várható, hogy az ÉVIK a 2018. év első hónapjaiban az MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi  Bizottság osztálylistás folyóiratai közé kerül.

A Szenczi-Cseh Júlia és munkatársai kimutatták, hogy a mindennapi életben elfogyasztott ételekkel felvett növényvédő szermaradékok mennyiségét különböző fogyasztói csoportokkal készített, célzott interjúk alapján, statisztikailag elfogadható hibával meg lehet becsülni. A kitettség becsléséhez a szerzők a már rendelkezésükre álló analitikai vizsgálatok eredményeit, a felmérésbe vont laikusok beszámolóit, illetve NutriComp Bt. által összeállított képes album adatait használták. A kutatócsoport eredményei szerint a magyarországi ételfogyasztás ismert adataiból számítható értékek és a NutriComp adatbázis alapján kalkulált expozíciós adatok jó egyezést mutatnak.

Sipos László és munkatársai a műszeres érzékszervi vizsgálati módszerek segítségével kivitelezett kutatásokról számolnak be. A neurális hálózatokhoz kötött szemkamerás rendszerekkel végzett vizsgálatokkal bizonyos esetekben akár összetételi jellemzőket is meg lehet állapítani.

Maczó Anita dolgozatában az új élelmiszerek által hordozott lehetséges allergén komponensekkel való összefüggésben korunk egyik népbetegségnek számító allergia kiváltó okairól értekezik. A cikk az allergén hatás becslésének módszertanát, annak nehézségeit, illetve a nehézségek kiküszöbölésének lehetőségeit foglalja össze.

Szabó S. András a bizonyos kémiai elemekről írt kézirat-sorozatának következő darabja az élelmiszerekkel elfogyasztott, illetve az emberi szervezetben található stroncium élettani hatásaival foglalkozik. Az alkáli-földfém nagy koncentrációban természetesen toxikus, de a szerző feltételezi, hogy a stroncium kis mennyiségben az ember számára akár esszenciális elemnek is tekinthető.

Bene Zsuzsanna és Piskóti István kéziratukban egy kevéssé ismert élvezeti cikk, a narancsbor fogyasztásának jellemzőit tárgyalják. A kézirat különlegessége már a cikk címében is megmutatkozik, hiszen a „narancsbor” megnevezés alatt nem a mediterrán citrusféléből készült erjesztett italt kell érteni. A dolgozat fehérszőlőkből készített, a szőlő cefréjén a szokásosnál hosszabb időn át tartott borkülönlegesség érzékszervi, gazdasági jellemzőiről szól.

Kedves Olvasóinknak hasznos időtöltést, áldott ünnepeket kívánok Ady Endre soraival: „Karácsonyi rege, Ha valóra válna, Igazi boldogság Szállna a világra1”. Legyen áldott a karácsonyuk, az Újév pedig hozzon Önöknek sikeres, boldog hónapokat!

 

 1Ady Endre: Karácsonyi rege

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük